Romgaz și Conpet, primele chemate să echilibreze bugetul de stat cu 575 de milioane de lei în dividende suplimentare

0

Romgaz și Conpet au anunțat investitorii că acționarul majoritar – statul român, prin ministerul Energiei – solicită plata unor dividende suplimentare în valoare totală de 825 de milioane de lei. Nota de fundamentare a rectificării bugetare anunțate de Guvern include precizarea că „veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende”. Este probabil că și alte mari companii energetice din portofoliul Guvernului, prin ministerele Energiei și Economiei, vor fi chemate să contribuie la veniturile bugetului de stat prin plata de dividende suplimentare. Între acestea se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz.

În cazul Romgaz, ministerul Energiei a cerut distribuirea a 750 de milioane de lei sub formă de dividende. Cum ministerul deține 70% din capitalul social, bugetul de stat mizează pe un venit suplimentar de circa 525 de milioane de lei. La rândul său, Conpet a anunțat că ministerul Energiei cere distribuirea sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, ceea ce ar aduce suplimentar la bugetul public circa 50 de milioane de lei, în condițiile în care statul controlează 58,7% din acțiunile operatorului de transport hidrocarburi lichide.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat vineri principalele repere ale rectificării bugetare, care este, susține domnia sa, pozitivă. Mișa a precizat că cele mai mari tăieri de fonduri vor fi la Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene și la Ministerul Transporturilor, potrivit Hotnews.

Share.

Lasă un comentariu