Romgaz, printre performerele Bursei; anunțul FTSE nu a surprins piața

0

Bogdan Tudorache

Anunțul FTSE privind avansarea bursei locale la statutul emergent nu a surprins piața. Valoarea tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 2%, de la 222,81 milioane de lei în perioada 16 – 20 septembrie, la 218,31 milioane de lei săptămâna trecută, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Bursei de la Bucureşti, iar Romgaz s-a aflat printre cele mai lichide titluri.

În perioada 23 – 27 septembrie au fost consemnate 10.914 schimburi cu acţiuni, faţă de 11.134 tranzacţii în săptămâna anterioară, iar capitalizarea companiilor listate pe piaţa reglementată s-a diminuat uşor, totalizând 170,31 miliarde de lei, conform Agerpres.

Cea mai bună zi de tranzacţionare a fost vineri, 27 septembrie, când s-au înregistrat 3.558 tranzacţii cu acţiuni în valoare totală de 72,33 milioane de lei.

Joi seara, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, decizia fiind luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Agenţia de rating pentru piaţa de capital a anunţat că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

Share.

Lasă un comentariu