Romgaz este obligat să dea în judecată aproape toți stakeholderii

0

Romgaz este obligat să dea în judecată ceilalți producători de gaze din România, furnizorii de pe această piață, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), transportatorul de gaze Transgaz, precum și pe propriii săi angajați, pentru a pune în practică o decizie a Curții de Conturi, se arată într-un document al companiei.

 Potrivit documentului semnat de președintele Consiliului de Administrație, Dumitru Chisăliță, Romgaz propune acționarilor achiziția de servicii de consultanță juridică, întrucât, conform unei decizii a Curții de Conturi, trebuie să recupereze sume de bani de la mai multe companii sau instituții cu care a relaționat pe piața gazelor.

 Astfel, în urma unui control efectuat în 2016, Camera de Conturi Sibiu a dispus “repartizarea contravalorii ieșirilor din evidență reprezentând abandonarea unor lucrări de investiții aferente unor sonde de explorare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile”, “identificarea cantităților de gaze naturale livrate pe piața reglementată peste cantitatea pe care era obligată să o livreze pentru fiecare client, stabilirea prejudiciului rezultat din diferența dintre prețul de vânzare de pe piața reglementată și cel de pe piața liberă, aferent cantității de gaze livrate în plus pe piața reglementată și recuperarea acestuia”, conform Agerpres.

 De asemenea, Curtea de Conturi a cerut stabilirea prejudiciului privind contravaloarea biletelor de avion decontate nejustificat de salariații care au beneficiat de bilete de odihnă și tratament în afara țării și recuperarea acestora; stabilirea prejudiciului creat prin plățile nelegale aferente contractelor de asistență juridică încheiate cu nerespectarea prevederilor legale; identificarea tuturor situațiilor de plată aferente lucrărilor de investiții, prin care au fost acceptate în nod eronat sume; identificarea plăților nejustificate reprezentând sporul acordat pentru lucrul sistematic peste programul normal de lucru.

 Romgaz trebuie să ducă la îndeplinire decizia Curții de Conturi până la 15 decembrie 2017, în caz contrar putând exista consecințe penale. Aceasta chiar dacă Romgaz consideră că aceste constatării ale auditorilor sunt lipsite de fundament și a atacat pe toate căile legale posibile decizia Curții.

 “Aducerea la îndeplinire a măsurilor presupune formularea de acțiuni împotriva: celorlalți producători de gaze naturale; furnizorilor de gaze naturale; reglementatorului din domeniu, în speță ANRE; transportatorului, în speță SNTGN Transgaz SA; propriilor salariați”, se precizează în documentul citat.

Consecința va fi “inițierea unui demers judiciar cu implicații uriașe, cu o multitudine de pârâți”. Totodată, inițierea unor demersuri în instanță împotriva propriilor angajați înseamnă demararea a aproximativ 900 de dosare litigioase, mai arată Consiliul de Administrație al Romgaz.

Share.

Lasă un comentariu