Romgaz a semnat scrisoarea de intenţie prin care îşi exprimă interesul de a utiliza infrastructura Coridorului Sudic

0

Romgaz a semnat Scrisoarea de Intenţie prin care îşi exprimă oficial interesul de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranţei aprovizionării cu gaze şi a diversificării surselor, informează compania.

Conform sursei citate, la a cincea întâlnire anuală a Southern Gas Corridor Advisory Council (SGC Advisory Council), care are loc miercuri, în Azerbaidjan, Romgaz a reiterat suportul pentru dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, însă cu luarea în calcul a continuării infrastructurii de transport, prin finalizarea Interconectorului Bulgaria – Grecia şi a Proiectului BRUA, în contextul dezvoltării relaţiilor cu Azerbaidjan şi a potenţialului parteneriat cu compania SOCAR, potrivit Agerpres.

În acest context, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a semnat Scrisoarea de Intenţie adresată SGC Advisory Council, prezidat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Prin acest document oficial, Romgaz şi-a exprimat interesul de a analiza oportunitatea de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale şi diversificarea surselor, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru ţările riverane României.

“Prin semnarea acestui document, Romgaz şi implicit România intenţionează să devină un actor important, cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere pentru ţările implicate în realizarea acestor proiecte de anvergură. România este deja implicată în dezvoltarea Coridorului Vertical şi este interesată de preluarea unor volume importante de gaz din Coridorul Sudic. În acest context, Romgaz va continua dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu companii similare, implicate în construcţia şi exploatarea Coridorului Sudic”, a declarat Adrian Volintiru.

În cadrul vizitei oficiale efectuate de delegaţia Romgaz în Azerbaidjan, au avut loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii companiei SOCAR, în vederea continuării discuţiilor şi stabilirii liniilor directoare de colaborare pentru perioada următoare. Reprezentanţii SOCAR şi-au manifestat interesul de a deveni parteneri ai Romgaz în proiecte de interes comun şi de a activa nu doar în România şi Azerbaidjan, ci şi în alte ţări cu potenţial pentru ambele companii.

“Vizita de la SOCAR vine în contextul identificării de noi oportunităţi de colaborare care să confere o poziţionare de importanţă strategică pentru România în regiune şi care poate oferi noi oportunităţi de afaceri pentru Romgaz. Disponibilitatea SOCAR de a identifica împreună cu Romgaz variante de colaborare confirmă recunoaşterea companiei Romgaz ca partener solid în planurile viitoare de dezvoltare regională”, a mai afirmat Volintiru.

La cea de-a cincea întâlnire a SGC Advisory Council au participat reprezentanţi ai Ministerului Energiei din România, Azerbaidjan, Turcia şi ai celorlalte state implicate în proiect, alături de înalţi responsabili europeni, precum şi de reprezentanţi ai Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiţii, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation (IFC).

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Share.

Lasă un comentariu