Acasă » Petrol și Gaze » România și Bulgaria discută interconectarea rețelelor de gaze și electricitate

România și Bulgaria discută interconectarea rețelelor de gaze și electricitate

7 septembrie 2017
Furnizare
energynomics

Dezvoltarea de interconexiuni energetice între România și Bulgaria, atât pe partea de gaze naturale, cât și pe cea de energie electrică, a fost principalul subiect de discuție dintre Ministrul român al Energiei, Toma Petcu, și omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova.

În privința gazelor naturale, ministrul Petcu a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA și i-a comunicat omologului său bulgar că România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului BRUA până în 2019.

”BRUA este un proiect de interes comun, astfel încât considerăm că toate țările implicate trebuie să fie gata cu lucrările în același timp, pentru a se face conectarea între ele la capacitatea prevăzută în proiect și pentru a începe pregătirile pentru etapa a doua. România vrea să dezvolte discuțiile pe această temă și să ducă mai departe colaborarea istorică cu Bulgaria. Cred că este momentul să trecem la pasul următor și am rugămintea să o facem împreună”, a spus Petcu.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei a afirmat că Bulgaria sprijină orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garantează securitatea energetică în regiune.

O altă temă de discuții a fost dezvoltarea de noi interconexiuni ale rețelelor de electricitate din România și Bulgaria. În acest context, ministrul Petcu a adus în discuție planul construcției unei rețele de transport a energiei în zona de coastă a Mării Negre, între România și Bulgaria, dar și proiectul cablului submarin de transport al energiei către Turcia, prin Bulgaria.

A mai fost discutat subiectul creării unui mecanism de ajutor de avarie în sectorul energiei electrice, care să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situații critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute. De altfel, România negociază acorduri similare și cu Ungaria și Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism în toate statele din regiune.

Totodată, cei doi miniștri au convenit asupra necesității înființării unor grupuri de lucru al căror rol va fi găsirea soluțiilor de uniformizare a mecanismelor de tranzacționare a energiei electrice în cele două state, pentru integrarea piețelor de energie din statele din Sud-Estul Europei în piața unică europeană.

Ministrul Petcu a evocat și proiectul construcției unei hidrocentrale pe Dunăre, în zona Turnu Măgurele-Nicopol. Acest proiect ar avea beneficii comune nu doar pe partea de alimentare cu electicitate, dar și în ceea ce privește navigația pe Dunăre și tranzitul rutier și feroviar între România și Bulgaria. Cei doi miniștri au convenit asupra continuării dialogului pe această temă, având în vedere că ultima întâlnire a Comisiei mixte româno-bulgare, creată în acest scop în anul 2011, a avut loc în 2014.

Ministrul Petcu i-a propus omologul său bulgar ca ambele state, alături de alți membri ai Uniunii Europene, să aibă un punct de vedere comun asupra legislației comunitare în domeniul reducerii emisiilor de carbon. Având în vedere pregătirile pentru preluarea, de către România și Bulgaria, a preșidenției Consiliului Comisiei Europene, în 2019, un punct de vedere comun al țărilor în care energia produsă în termocentralele pe căbune acoperă cote importante în mixul energetic ar întări poziția acestora în relația cu Comisia Europeană.

Cei doi miniștri au convenit că România și Bulgaria vor solicita împreună o perioadă de tranziție mai lungă, cumulată cu un plan național de investiții în această industrie.

”Am încercat să acoperim, cu ocazia acestei întâlniri, toate proiecte potențiale de cooperare între două țări care cred că au împreună un interes în asigurarea securității energetice în Balcani, o zonă care poate fi oricând vulnerabilă dacă nu găsim împreună cele mai bune strategii și nu căutăm să exploatăm potențialul nostru comun. Cred că trebuie să facem tot ce putem să punem punct izolării energetice a țărilor noastre ”, a mai spus ministrul Toma Petcu.

Vizita ministrului Petcu în Bulgaria a fost ocazionată de cea de a șasea întâlnire a Grupului de lucru pe energie bulgaro-român. Întâlnirea s-a concretizat prin semnarea unei minute de către Secretarul de Stat Robert Tudorache, iar din partea Bulgariei, de către Ministrul Adjunct al Energiei, Zhecho Stankov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *