Acasă » Petrol și Gaze » Transport » România face lobby pentru finanțarea Coridorului Vertical

România face lobby pentru finanțarea Coridorului Vertical

11 februarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

România, Bulgaria, Ungaria și Grecia propun un proiect de interconectare a rețelelor naționale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor, pentru care vor solicita finanțare din partea Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Gerea a participat luni la Sofia, Bulgaria, la o reuniune pe tema inter-conectării regionale în domeniul gazelor naturale, la care au mai fost prezenți și Maros Sefcovic, vice-președinte al Comisiei Europene, Miguel Arias Canete, comisar pentru Energie și Activități Împotriva Schimbărilor Climatice, precum și delegați din țări central și est europene.

“Participanții la reuniune au dorit să afle stadiul proiectelor de interconexiuni și înmagazinare planificate, precum și evoluția acestora pe termen scurt. Cererea de gaz previzionată la nivel național a fost, de asemenea, un punct de interes în cadrul discuțiilor. Ne-am dorit să punem pe agenda de dezbatere dificultățile întâmpinate în cadrul programelor de inter-conectare regionale cu scopul de a identifica cele mai bune soluții și de a face aceste proiecte să evolueze.

Ne preocupă în mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale astfel să ridicăm gradul de siguranța energetică zonală. În acest context, România, Bulgaria, Grecia și, posibil, Ungaria vor forma în cadrul Grupului la nivel înalt un sub-grup responsabil de construcția Coridorului Vertical, care să asigure inter-conectarea în domeniul gazelor naturale a acestor state. Alături de proiectele de interes comun, precum și de alte proiecte finanțate prin European Energy Program for Recovery, România are un set de priorități de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz care vizează completarea legăturilor lipsă cu statele vecine.”, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Aegean Baltic Corridor ar avea rolul de a interconecta sistemele de transport al gazelor naturale din Grecia, România, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, cu scopul de a crește securitatea alimentării cu gaze naturale în Europa centrală și de Est.

La inițiativa ministrului bulgar al energiei, reprezentanții Bulgariei, României, Ungariei și ai Greciei au analizat oportunitatea și disponibilitatea celor patru state membre de a constitui un subgrup de lucru destinat promovării Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor), cu intenția declarată de a fi abordat la nivel regional și de a fi propus spre finanțare Comisiei Europene.

Cu excepția Ungariei, șefii delegaţiilor au fost de acord cu crearea acestui organism, o primă reuniune urmând să aibă loc la Sofia, la jumatatea lunii martie.

Reuniunea s-a finalizat cu o declarație comună a reprezentanților Austriei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Italiei, României, Sloveniei, Slovaciei și ai Comisiei Europene prin care s-a anunțat crearea grupului la nivel înalt CESEC, al cărui obiectiv este stabilirea unei foi de parcurs privind infrastructura de gaze ca prioritate regională. Scopul îl reprezintă consolidarea securității energetice prin asigurarea accesului la cel puțin trei surse de gaz pentru fiecare stat din regiune, se mai spune în comunicat.

Rețeaua de gaze a României este în prezent concetată cu cea a Ungariei și a Republicii Moldova, dar niciuna nu îi asigură un grad prea ridicat de independență față de importurile de gaze din Federația Rusă, întrucât din Ungaria se importă gaze, iar în Republica Moldova ar urma să se exporte.

Comisia Europeană a alocat, în anii trecuți, fonduri și pentru conectarea sistemului de gaze cu cel din Bulgaria, dar această legătură nu a fost încă realizată. România își asigură din producția proprie cea mai mare parte a consumului de gaze naturale, dar importă și din Federația Rusă. Guvernul apreciază că România nu va mai avea nevoie de importuri de gaze după 2020, când speră să înceapă producția în Marea Neagră, dar momentul începerii extracției depinde de operatorii concesiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *