România ar putea înregistra o scădere economică de 6% în acest an

0

Bogdan Tudorache

România ar putea suferi o scădere economică de 6% în acest an.

Conform unei estimări preliminare a Eurostat, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei Euro a scăzut cu 3,6% în primele trei luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului 2019 – cea mai mare scădere din istorie. Prin comparație, în trimestrul unu (T1) din 2009, la apogeul marii crize financiare, PIB-ul zonei Euro scăzuse doar cu 3,1% față de T1 2008. Cifrele PIB la nivel de țară confirmă faptul că socul economic a fost extins în toata regiunea, fără ca vreo economie să îl poată evita: in Italia scădere cu 4,7%, Franța cu 5,8%, Spania cu 5,2%, acestea fiind și țările cel mai grav afectate, dar și cele din Belgia (-3,9%) sau Austria (-2,5%) s-au dovedit dramatice, conform Allianz Research și Euler Hermes.

”Dacă datele din T1 dau emoții, ce ne așteaptă în T2 este si mai sever. Ne așteptăm să avem o scădere din două cifre a PIB-ului între lunile aprilie și iunie, în jurul a -17% față de aceeași perioadă din 2019”, spun analiștii.

Și pentru România, analiștii prevăd scăderi de două cifre ale segmentelor afectate. ”Ne așteptăm la o reducere de 5.5-6% a PIB în condițiile unei recuperări parțiale în ultimele două trimestre și o revenire pe panta ascendentă în 2021, în jurul a +6%”, spune Mihai Chipirliu, CFA – Head of Risk Analysis Euler Hermes România.

Share.

Lasă un comentariu