Acasă » Electricitate » România, alături de Franța și CEE solicită UE să sprijine activ energia nucleară

România, alături de Franța și CEE solicită UE să sprijine activ energia nucleară

31 martie 2021
Electricitate
Energynomics

Bogdan Tudorache

Un grup format din șapte lideri europeni, inclusiv premierul român Florin Cîțu și președintele francez Emmanuel Macron, a cerut Comisiei Europene să înlăture obstacolele din calea energiei nucleare și să ia în considerare reintegrarea energiei atomice în carta de reglementare a finanțelor ecologice ale Uniunii.

Într-o scrisoare adresată executivului UE, cei șapte lideri și-au declarat deschis sprijinul pentru energia nucleară, în interiorul obiectivelor UE privind clima.

„Suntem convinși că toate tehnologiile disponibile cu emisii zero și cu emisii reduse care contribuie la neutralitatea climei … ar trebui nu numai să fie recunoscute, ci și sprijinite în mod activ de Uniunea Europeană”, au scris semnatarii, potrivit Euractiv.com.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru energia nucleară, a cărei dezvoltare constituie unul dintre obiectivele principale ale Tratatului de instituire a Comunității Euratom, obligând instituțiile UE să o promoveze”, se menționa în scrisoarea din 19 martie.

Printre semnatari se numără Republica Cehă (Andrej Babiš), Franța (Emmanuel Macron), Ungaria (Viktor Orban), Polonia (Mateusz Morawieck), România (Florin Cîțu), Slovacia (Igor Matovič) și Slovenia (Janez Janša).

Austria și Germania se opun energiei nucleare, indicând riscurile de mediu pe care le prezintă deșeurile radioactive.

Nuclearul este, de asemenea, în principiu exclus din taxonomia finanțării ecologice a UE din cauza criteriilor pentru interzicerea daunelor semnificative, care împiedică tehnologiile să primească o etichetă de investiții ecologice dacă subminează obiectivele de mediu, cum ar fi prevenirea și controlul poluării.

Însă scrisoarea susține că opțiunea pentru nuclear reprezintă o decizie pe care fiecare țară a UE ar trebui să fie liberă să o ia, „în respect reciproc și indiferent de alegerile politice ale altor state membre”.

Polonia, Republica Cehă, România și Bulgaria intenționează să construiască noi reactoare nucleare pentru a-și reduce dependența de cărbune și pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Franța, la rândul său, a lansat un program ambițios pentru a înlocui unele dintre centralele sale nucleare îmbătrânite cu o nouă generație de reactoare cu apă sub presiune, numită EPR. Finlanda și Marea Britanie au, de asemenea, EPR-uri în construcție, dar costurile au crescut pe fondul întârzierilor și al problemelor de siguranță.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *