Acasă » Evenimente Trecute » Robotica şi securitatea cibernetică – realităţi pe care abia le descoperim (EBC, 24 mai)

Robotica şi securitatea cibernetică – realităţi pe care abia le descoperim (EBC, 24 mai)

energynomics

Robotica industrială a coborât de mult din filmele SF şi ocupă deja un loc important în procesele de producţie ale companiilor din România; cele mai multe ţin de un sector dinamic şi foarte extins: construcţia de autovehicule. Rămâne totuşi un imens potenţial de acoperit, pentru că soluţiile de automatizare pot răspunde nevoilor oricărui tip de întreprindere, oricât de mare sau oricât de mică. În acelaşi timp, roboţii sunt conectaţi şi controlaţi prin sisteme bazate pe tehnologia informaţiei din ce în ce mai sofisticate, pentru protecţia cărora este nevoie de soluţii adaptate fiecărui mediu de utilizare. Încă şi mai importantă este cunoaşterea simultană a avantajelor şi riscurilor pe care le presupune adoptarea noilor tehnologii.

 Experţi din cadrul ABB România şi Safetech Innovations au cercetat ambele feţe ale monedei, la cea mai recentă ediţie Energy Breakfast Club, desfăşurată miercuri, 24 mai, la Palatul Cesianu Racoviţă, din Bucureşti.

Automatizări pentru creşterea productivităţii industriale

Cu 135.000 de angajaţi în 100 de ţări, lider global pentru energetică şi automatizări, ABB oferă soluţii pentru creşterea productivităţii industriale prin intermediul a patru divizii:

  • reţele energetice
  • produse electrice şi energetice
  • acţionări şi automatizări
  • automatizare de proces

Daniel Sirman, Country Service Manager şi Sales Manager Industry Segment la ABB România, a amintit că în 2007, ABB România era singurul producător de roboţi din ţară şi a vândut în acel an 2 sau 3 unităţi. „În 2016, am vândut peste 130 de roboţi în România, pentru că majoritatea companiilor mari şi, spre surprinderea noastră, companii mici, de asemenea, au constatat că este nevoie de o astfel de investiţie în procesul de producţie”, a precizat Daniel Sirman. Roboţii industriali de la ABB sunt utilizaţi în principal în industria automotive, dar şi în industrii generale: topitorii, industria metalurgică, plastice, industria alimentară, electronică şi altele.

Munca e făcută pentru roboţi…

Reprezentantul ABB România s-a referit şi la „singurul robot cu adevărat colaborativ din lume – YuMi. El lucrează cot la cot cu oamenii şi este dotat cu două mâini flexibile prevăzute cu articulaţii pentru asamblarea pieselor mici. „L-aţi văzut jucând şah. Îl putem reprograma, iar mâine va juca dame sau va putea să facă asamblarea unor prize, într-o fabrică”, a explicat Sirman, care a expus 10 motive pentru a investi în automatizare şi roboţi.

yumi lat

[fruitful_ibox_row]
[fruitful_ibox column=”ffs-two-one”]

  • Reducerea costurilor de exploatare
  • Îmbunătăţirea calităţii şi consistenţei produselor
  • Îmbunătăţirea calităţii lucrului pentru angajaţi
  • Creşterea ratelor de productivitate
  • Creşterea flexibilităţii de producţie
  • Conformitatea cu normele de siguranţă şi îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă

[/fruitful_ibox]
[fruitful_ibox column=”ffs-two-one” last=”true”]

  • Reducerea cantităţii de deşeuri materiale şi creşterea randamentului
  • Reducerea fluctuaţiilor de personal şi a dificultăţii de recrutare a lucrătorilor
  • Reducerea costurilor de capital (inventar, lucrări în curs)
  • Economisirea spaţiului în zonele de producţie de mare valoare

[/fruitful_ibox][/fruitful_ibox_row]

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL SIRMAN

„În prezent, nivelul automatizării robotizate din România este de 7, până la 10%, în condiţiile în care noi avem instalaţi peste o mie de roboţi. În total, în piaţă, incluzând şi ceilalţi producători sunt 3.000-4.000 de roboţi în funcţiune”, a precizat Daniel Sirman. La avantajele prezentate, reprezentantul ABB a adăugat faptul că investiţiile în automatizările industriale se recuperează în doi, până la cinci ani, iar durata de viaţă a unui robot poate ajunge la 15-20 ani, cu costuri minime de întreţinere, în funcţie şi de modul de exploatare.

Riscuri de securitate pentru sistemele SCADA

Mihai Răuţă, Senior Information Security Consultant la Safetech Innovations a vorbit în principal despre problemele de securitate cu care se confruntă sistemele SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), la fel de vulnerabile ca orice alt sistem IT, dar cu impact foarte extins în situaţia în care atacul cibernetic reuşeşte: întreruperea distribuţiei de electricitate, poluarea apelor sau inundaţii, blocarea sistemelor de transport sau dezastre de anvergură la nivelul unor linii de producţie.

Spear phishing reprezintă principalul vector de atac, a precizat Mihai Răuţă, iar metoda constă în a face o cercetare comportamentului online, în special pe reţelele de socializare, al persoanei care urmează să fie atacată astfel încât atacatorul să reuşească să o tenteze să deschidă un fişier cu conţinut periculos ataşat unui mesaj e-mail. „S-a ajuns atât de departe încât se folosesc algoritmi de tip machine-learning; mulţi dintre noi folosim reţele sociale şi postăm acolo date personale, date despre comportamentul nostru. Un algoritm inteligent poate să analizeze un volum foarte mare de date şi să găsească corelaţii în zona de comportament uman şi poate să producă un mesaj, un e-mail, prin care să crească probabilitatea ca o persoană anume să dea click pe un link sau să deschisă un document maliţios trimis de atacator”, a explicat expertul Safetech. Aceasta a fost metoda folosită în atacul care a afectat reţeaua de distribuţie a electricităţii din nordul Ucrainei, în decembrie 2015. „Este important de precizat faptul că atacatorii au intrat în reţeaua IT a companiei ucrainene cu un an înainte de atacul propriu-zis”, a adăugat Mihai Răuţă, care a subliniat că „un sistem de cyber-security instalat în reţea ar fi identificat incidentul de securitate înainte de declanşarea atacului propriu-zis, la aproximativ un an distanţă în viitor.”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI RĂUŢĂ

La începuturile lor, echipamentele de monitorizare şi control folosite în sistemele ICS schimbau între ele informaţii în mod analogic sau serial, nu comunicau cu internetul şi erau sigure pentru că accesul la ele era puternic restricţionat. „În momentul în care protocoalele specifice SCADA (de tip ModBus, DNP3) au fost tunelate prin protocol IP, aceste echipamente au devenit accesibile prin internet şi au devenit foarte vulnerabile”, a avertizat Mihai Răuţă.

Trecând în zona soluţiilor de protecţie, reprezentantul Safetech s-a referit la două metode: securizarea tuturor punctelor de acces şi crearea mai multor layere de securitate (defense in depth), care se pretează pentru aria corporate, respectiv echipamente şi tehnologii specializate, care răspund mai bine nevoilor din aria de producţie. „Există soluţii de protecţie care monitorizează traficul sistemelor SCADA şi care lansează alerte către administratorii reţelelor industriale, în cazul apariţiei incidentelor de securitate sau operaţionale, astfel încât orice deviaţie de la funcţionarea normală a infrastructurii de producţie să fie identificată din timp”, a explicat Mihai Răuţă, care a precizat că sunt în curs discuţii cu operatori din zona infrastructurilor critice din energie, cu scopul de a conştientiza care sunt riscurile: „avem metode de punere în practică a unor soluţii de securitate pentru a demonstra cum pot fi acoperite vulnerabilităţile sistemelor industriale, iar decizia este la nivelul companiilor”.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de experţi, reprezentanți de la #better, ABB România, ANRE Moldova, ARO, Ascentor, EFdeN, EnergoBit, Exe Green Holding, Expert Business, FEL România, Huawei, MET, Money Corp, Navridis, Roland Berger, Romelectro, RRA, RVR Energy, Safetech Innovations, SII, Simtel Team, SMC Romania, Socomec Romania, Suite Home, Telekom, TPMR Simulation, UTI, Zurich Broker.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, Safetech.

Participare

În 2017, energynomics.ro îşi propune să organizeze 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *