Acasă » Electricitate » Robert Tudorache: Furnizorii de energie care denunță unilateral contractele trebuie sancționați

Robert Tudorache: Furnizorii de energie care denunță unilateral contractele trebuie sancționați

3 februarie 2017
Distribuţie
energynomics

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a declarat vineri, 3 februarie, la Parlament, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să înăsprească regulile de piaţă, iar furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele ar trebui să fie sancţionaţi.

”În această perioadă, unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în ultimele zile pe bursă. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot”, a declarat Tudorache.

Întrebat de jurnaliști dacă aceste practici pot fi considerate ilegale, secretarul de stat a răspuns că este atributul ANRE să verifice acest lucruri, potrivit Agerpres.

“Faţă de această explozie a preţurilor la energie, am avut o serie întreagă de întâlniri la minister, unde am stat de vorbă cu reprezentanți din ANRE, Consiliul Concurenţei și OPCOM. Am solicitat ANRE, am reiterat rugămintea să transparentizeze tot procesul acesta de căutare, pentru că ei fac o analiză, iar noi îi susţinem cu toate resursele noastre,” a adăugat Tudorache.

De asemenea, întrebat dacă, în opinia sa, piaţa ar fi fost influenţată şi de declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, care a declarat, pe 12 ianuarie, că mai există stocuri de cărbune doar pentru patru zile, Tudorache a afirmat că acel moment a fost unul dificil, iar declaraţiile au fost făcute într-un anumit context.

”Nu a fost un moment de criză. Vă referiţi că acele declaraţii au avut impact în piaţă creşterea preţului? Din analiza noastră nu a reieşit acest lucru. Nu aveau cum să influenţeze, pentru că această creştere a fost în context european, zonal, nu numai în România, dacă vă uitaţi cu atenţie”, a mai adăugat oficialul Ministerului Energiei.

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au atins în ultimele trei săptămâni recorduri istorice de aproape 700 de lei pe MWh, de aproape trei ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacţiona pentru orele orele 18:00 – 19:00 la preţul de 680 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului pe piața de energie electrică, OPCOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *