Renunțarea Japoniei la exporturile nucleare lasă teren liber Rusiei și Chinei

0

Eventuala retragere a marilor grupuri industriale japoneze din proiectele de export nuclear către Marea Britanie și Turcia ar lăsa industria nucleară deschisă companiilor de stat rusești și chinezești. Mass-media japoneză a raportat în această lună că Mitsubishi Heavy Industries (MHI) vrea să renunțe la proiectul nuclear Sinop din Turcia, deoarece estimările de costuri aproape s-au dublat, la aproximativ 5 trilioane de yeni (44 miliarde de dolari), potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, Hitachi a anunțat că ar putea renunța la proiectul său nuclear de 3 trilioane de yeni în Marea Britanie, pe fondul creșterii costurilor, în timp ce Toshiba a renunțat deja la proiectul său din Marea Britanie în acest an.

O sursă implicată în proiectul turc a declarat că MHI a abandonat proiectul.

Aceasta a declarat că acordul semnat în 2013 între liderul turc Tayyip Erdogan și Shinzo Abe a fost prea ambițios. Proiectul, destinat unei țări fără tradiție nucleară, ar fi fost primul care ar fi utilizat reactorul Atmea, dezvoltat de MHI și compania franceză Areva, a menționat sursa citată.

Șeful MHI, Shunichi Miyanaga, a declarat luna aceasta că guvernele turc și japonez urmează să decidă dacă vor continua sau nu proiectul, adăugând că Turcia examinează un studiu de fezabilitate prezentat de MHI.

Share.

Lasă un comentariu