Redevenţele Petrom, calculate în funcție de preţul din Marea Nordului

0

Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), a elaborat o nouă metodologie pentru creştere a taxării Petrom, singurul producător de petrol din România cu producţie semnificativă. ANRM impune un preţ de referinţă pentru ţiţeiul extras din ţară, aşa cum a făcut şi cu gazele, la care se aplică procentele de redevenţă. De data aceasta, preţul de referinţă al României este cel al petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa de la Londra şi extras din Marea Nordului. “Se consideră ţiţei de referinţă, cu caracteristici fizico-chimice şi condiţii de calitate şi de piaţă asemănătoare tipurilor de ţiţei din producţie internă, sortimentul Brent”, scrie în Ordinul ANRM, aflat în dezbatere publică, citat de economica.net.

“Preţurile de referinţă ale claselor de ţiţei brut extrase în România, clasificate condorm art 1, la punctele de măsurare a producţiei brute de petrol se stabilesc lunar, ca medie aritmetică a cotaţiei ţiţeiului de referinţă pentru luna anterioară lunii pentru care preţul este valabil”, mai arată ANRM.

Aceste preţuri se corectează cu un diferenţial API, care ţine cont de densitate şi de cantitatea de sulf, iar în cazul sortimentelor de petrol extrase din România, corecţiile sunt cuprinse înre -0,12 (ţiţei greu) şi plus 0,1 (condensat).

Share.

Lasă un comentariu