Acasă » Electricitate » Distribuţie » RCS & RDS continuă demersurile pentru a câștiga dreptul de a distribui energie electrică

RCS & RDS continuă demersurile pentru a câștiga dreptul de a distribui energie electrică

22 octombrie 2015
Distribuţie
energynomics

Două companii ale grupului RCS & RDS au în prezent în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice, anunță un comunicat al grupului. În septembrie 2015 au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea și, respectiv, în vecinătatea municipiului Timișoara.

Grupul de telecomunicații spune totuși că solicitarea sa a fost respinsă pentru că ANRE condiționează eliberarea acestor licenţe de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone. La momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent nu a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuţie a energiei electrice, spune RCS & RDS.

Mai mult, spune grupul, “în anii 2014 şi 2015 ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele reţelei deţinute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenți economici de a presta serviciul de distribuție de energie electrică prin intermediul unor rețele finanţate din fonduri proprii.”

RCS & RDS susține că prin rețelele sale ar oferi un tarif de distribuție de 120 de lei/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

Săptămâna trecută, Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei de telecom, declara că vor fi realizați toți pașii necesari pentru obținerea licenței.

„Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot. În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră legea permite (…) O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie”, a declarat Popoviciu, preluat de economica.net.

Cu privire la limitările impuse de cadrul legislativ, Valentin Popoviciu a explicat: „Legea energiei îţi permite să faci reţele de distribuţie. (Legea – n.r) vorbeşte de «monopol natural». Autoritatea (ANRE – n.r.) vine şi spune «vorbim de un monopol stabilit prin lege». Nu, monopolul nu este stabilit prin lege. Este monopol natural, «natural» înseamnă o stare a pieţei.”

ANRE este de opinie că legea nu permite dezvoltarea unei noi rețele de distribuție electrică.

„În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare. Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, a explicat președintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *