Acasă » Interes general » Ramona Kurko: Vântul schimbării se simte, deja – grupul BCR a avut 18 luni efervescente

Ramona Kurko: Vântul schimbării se simte, deja – grupul BCR a avut 18 luni efervescente

15 iulie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Piața așteaptă principalele schimbări legislative pentru a demara noile investiții: contractele bilaterale pe termen lung (PPA), schema de sprijin prin Contracte pentru Diferență (CfD) și alte prevederi care să stimuleze investitorii, asigurând stabilitate și predictibilitate legislativă pe termen lung. Deja există mișcări semnificative în piață, care anticipează ”vântul schimbării”, consideră Ramona Kurko, director al Departamentului de Energie și Utilități, BCR.

”Vântul schimbării se simte, deja. Noi, grupul BCR, am avut 18 luni efervescente. Au existat câteva procese de M&A (fuziuni și achiziții) și mulți dintre jucătorii implicați sunt clienții noștri, pe care i-am susținut în aceste procese. Am văzut prima finanțare implementată anul trecut în Marea Neagră, unde suntem, de asemenea, parte, și am văzut primul reserve-based lending din România (împrumut pentru explorare și producție în industria petrolului și gazelor – n.r.)”, a spus Ramona Kurko, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Trebuie să ne bucurăm și de ce se face. Dacă dorim să ajungem la 100% tindem să uităm și pașii mici care ne-au dus până acolo. Am participat, anul trecut, în a doua tranșă de finanțare pentru BRUA, pentru Transgaz. Suntem singura bancă comercială care finanțează compania Transgaz pentru investițiile în BRUA, iar în acest an ne așteptăm să continue acest tip de finanțări. Ne uităm cu mare interes spre viitor și spre finanțările verzi”, a adăugat Kurko.

În 2020 s-a înregistrat un record al finanțărilor sustenabile – 182 de miliarde de dolari la nivel global. ”Finanțările de acest tip nu sunt numai activity-based, ci pot avea la bază comportamentul companiilor, care își pot seta niște obiective pe interes strategic pe partea de sustenabilitate și pe toată paleta ESG [Environmental, Social and Governance / Mediu, Social și Guvernanță] – nu vorbim numai de sustenabilitate, ci și de aspectele sociale și de guvernanță – pe care se pot seta indicatori de performanță”, indicatori cu obiective de a căror îndeplinire depinde și costul final al finanțării.

”Erste este una din cele 11 companii care și-au declarat angajamentul pentru consum verde. Suntem singurul grup financiar din Europa care ne-am luat acest angajament de consum verde. Aș menționa că există și un grup de energie, ENGIE, care și-a asumat un astfel de angajament. Ne-am luat angajamentul ca prin intermediul diviziei de asset management (administrarea activelor de portofoliu) să creștem cu 50%, în următorii 2-3 ani, volumul fondurilor care sunt declarate eco”, a adăugat ea.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *