Ramona Jurubiță, noul președinte al Consiliului Investitorilor Străini

0

Consiliul Investitorilor Străini – FIC are o nouă echipă executivă aleasă de comitetul director la începutul mandatului său de un an. Ramona Jurubiță, Country Managing Partner al KPMG România, este noul președinte FIC. Alături de Ramona, echipa executivă este completată de doi vicepreședinți, Eric Stab, Chairman & CEO al Engie România și Georgios Stassis, CEO & Country Manager al Enel România și de Daniel Anghel, membru în board-ul PwC și Tax and Legal Services Leader, ca trezorier.

Franz Weiler, CEO UNIQA Asigurări, și-a încheiat al doilea mandat ca președinte FIC, și continuă sa fie membru în comitetul director al organizației. ”A fost o provocare pentru mine să fiu președintele uneia dintre cele mai importante organizații a mediului de afaceri care reprezintă investitorii străini în România. Nu pot spune că au fost cei mai ușori ani dacă privesc contextul politic sau procesul legislativ. Comunitatea noastră s-a văzut pusă în fața mai multor ordonanțe de urgență care au slăbit încrederea investitorilor, începând cu cea care a reglementat transferul contribuțiilor de la angajator la angajat – căreia nici astăzi nu-i înțelegem rostul – și terminând cu bine-cunoscuta OUG 114/2018. Acesta cred că este și motivul pentru care investițiile străine din România nu au avut creșteri semnificative în ultimii ani, în ciuda unei performanțe economice notabile și a faptului că nevoia de investiții este foarte mare. Creșterea economică din ultima vreme a fost bună pentru companii, nu ne ferim să spunem asta. Ceea ce am încercat, însă să transmitem autorităților este că am dori să vedem o viziune pe termen lung despre dezvoltarea durabilă a României și mai puțin măsuri cu orizont foarte scurt”, susține Weiler.

”Pe măsură ce economia și societatea s-au schimbat, FIC s-a adaptat și cred că cea mai importantă transformare este că am început să fim mai prezenți în sfera publică, să explicăm pe înțelesul tuturor cum funcționează investițiile străine și care este contribuția lor la dezvoltarea economică. Discursul îndreptat împotriva companiilor străine ne-a luat puțin prin surprindere. Companiile sunt făcute de oameni și oamenii pot face greșeli. Nu vedem nicio problemă într-o dezbatere publică despre cazuri concrete, dimpotrivă. Astfel de discuții trebuie să aibă loc. Nu putem fi, însă de acord cu generalizări lipsite de orice fundament care spun că ‘străinii’ au venit doar să ‘profite’ de România. O astfel de afirmație este pur și simplu greșită dacă te uiți la contribuția pe care au avut-o investitorii străini la dezvoltarea țării în ultimii 20 de ani. Este misiunea comunității noastre să explice aceste lucruri”.

Ramona Jurubiță, noul președinte FIC, este membru în comitetul director din 2017 și în perioada ianuarie – iunie a acestui an a fost și coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României din partea FIC. ”Este o mare onoare, dar și o responsabilitate alegerea mea ca președinte FIC și vreau să le mulțumesc colegilor pentru că mi-au acordat această încredere.

România trebuie să își propună convergența economică cu economiile Europei Occidentale. Este un obiectiv realist, dar pentru realizarea lui sunt necesare volume mari de investiții, în special în infrastructură. Fondurile publice, din bugetul național sau cel european, sunt vitale pentru această dezvoltare, dar sectorul privat are și el un rol crucial. Îmi doresc ca Guvernul să facă pași pentru a reconstrui încrederea sectorului privat în autorități și să conștientizeze rolul indispensabil pe care companiile private îl au în dezvoltarea economică și în creșterea prosperității tuturor. Ultimele măsuri, prin care s-a încercat atenuarea celor mai dăunătoare efecte ale OUG 114 sunt un astfel de pas în direcția bună și îmi doresc să întărim această relație și dialogul dintre mediul public și cel privat. Este în interesul general să reușim să dezvoltăm un parteneriat veritabil pentru că vom putea pune astfel bazele unei societăți care are atât un sector privat prosper, dar și servicii publice de cea mai bună calitate”, susține Jurubiță.

”Trebuie încurajate atât investițiile străine, cât și cele locale. Multe dintre companiile de succes din România sunt astăzi rezultatul interacțiunii dintre capital și talent, local și internațional. Membrii comitetului director FIC vin dintr-o paletă largă de industrii și pot oferi autorităților opinii valoroase despre cum să asigure o dezvoltare economică pe toate palierele și care să fie trainică în timp. Vom continua să lucrăm cu colegii noștri de la Coaliția pentru Dezvoltarea României pentru a vorbi pe o singură voce despre cele mai importante lucruri pentru economie. Sunt, de asemenea, nerăbdătoare să lucrez alături de colegii mei din echipa executivă și alături de întreg comitetul director al FIC”.

Share.

Lasă un comentariu