Rafinăria Petromidia: Investiții de 50 mil. USD în 2019

0

Bogdan Tudorache

Rafinaria Petromidia Năvodari are alocate pentru 2019 peste 50 de milioane de dolari pentru alinierea și continuarea modernizării instalațiilor, dar și pentru digitalizare.

De la preluarea Rompetrol de către KazMunayGas, au fost realizate investiții totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ un miliard de dolari a fost direcționat către Petromidia, iar cel mai amplu proiect, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari, a vizat modernizarea și creșterea capacității de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.

„Petromidia reprezintă motorul dezvoltării localității Năvodari din ultimii 40 de ani, dar și inima Grupului KMG International – care stă la baza succesului Rompetrol în bazinul Mării Negre. Suntem mândri de istoria și performanțele atinse de rafinărie și dorim să continuăm dezvoltarea Petromidiei, alături de principala noastră resursă: pasiunea și dăruirea angajaților. Sărbătorim împreună cu oamenii care au construit povestea Petromidia, prezenți la toate etapele care au definit ceea ce înseamnă astăzi Petromidia – un model de eficiență și profesionalism”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Rafinăria are cel mai mare randament de produse albe din regiune – 86,2% și se situează pe locul 9 din cele 250 de rafinării din Europa și Africa, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Wood MacKenzie. În perioada 1979-2018, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane tone de materii prime și 3,1 milioane în prima jumătate a acestui an, obiectivul pentru 2019 fiind atingerea unui alt record istoric – 6,1 milioane tone.

Cu ajutorul investițiilor viitoare, KMG International vizează creșterea calitativă a carburanților și intrarea pe segmentul Euro 6, care vor avea un impact și mai scăzut asupra mediului înconjurător. În același timp, sunt prevăzute mai multe proiecte extrem de importante și inovative, cum ar fi dezvoltarea unei noi stații de bitum, care ar dubla producția anuală, o stație de alchilare, care poate dezvolta capacitatea de obținere a benzinei sau o instalație de deparafinare, care va permite producția de carburant diesel optim și pentru temperaturi de -35 grade Celsius.

Pe platforma Petromidia lucrează în acest moment peste 2.800 de oameni, angajați direcți ai grupului, dar și subcontractori. Contribuția anuală a Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriei Petromidia) la Bugetul de Stat al României este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Cu ocazia aniversării a 40 de ani de Petromidia, KMG International lansează proiecte de educație și sănătate în regiune, cu scopul dezvoltării sănătoase și armonioase a generației viitoare. Proiectele dezvoltate în parteneriat cu două ONG-uri importante, vizează susținerea copiilor care provin din medii dezavantajate din județul Constanța și nu numai, printr-un program național de sănătate dentară gratuită, precum și sprijinirea educației de calitate și a profesorilor în sistemul de învățământ primar și gimnazial din județ, dar și educația celor din licee și mediile universitare din Constanța.

Share.

Lasă un comentariu