Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Raffles anunță o nouă descoperire de gaze în concesiunea EIV-1 Suceava, România

Raffles anunță o nouă descoperire de gaze în concesiunea EIV-1 Suceava, România

16 ianuarie 2015
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Raffles Energy S.R.L. („Raffles”), filială deținută integral de Raffles Energy Group, a anunțat recent descoperirea unei noi acumulări de gaze naturale în concesiunea EIV-1 Suceava (Raffles 50% și operator, Zeta Petroleum SRL 50%), din nord-estul României.

Sonda Ruda-1, ce a urmărit o zona de perspectivă similară cu cea din zăcământul de gaze Climăuți, a fost forată până la o adâncime totală de cca. 600 de metri. Gazele naturale convenționale (cu conținut de peste 98% metan) au fost descoperite într-un rezervor grezos de bună calitate din secvența sarmațiană, care a fost testat la un debit de peste 25,000 de metri cubi pe zi, pe duza de 12mm.

Ruda-1 a fost finalizată ca sondă de producție și a fost pusă în conservare. Este planificata conectarea acestei noi acumulări la instalația de procesare a gazelor din Bilca operată de Raffles, printr-o conductă de circa 750 de metri legată la conducta deja existentă între zăcământul Climăuți și Bilca. Se preconizează ca descoperirea Ruda să înceapă producția experimentală în trimestrul al doilea al acestui an.

Dr. Doru Morariu, director executiv al Grupului Raffles Energy, apreciază că descoperirea de gaze de la Ruda oferă o bună oportunitate de producție suplimentară pentru satisfacerea pe termen scurt a necesarului de consum de gaze naturale pe plan local.

Raffl-1   Raffl-2

 

 

 

 

 

 

 

a

„Suntem încântați să anunțăm descoperirea unei noi acumulări de gaze în concesiunea EIV-1 Suceava. Aceasta reconfirmă potențialul de hidrocarburi al perimetrului Suceava, cu dovada prezenței unor acumulări modeste de gaze naturale convenționale situate în secvența sarmațiană la adâncimi cuprinse între 500m și 1000m. În perioada următoare, Raffles are intenția de a continua activitățile de explorare în concesiunea EIV-1 Suceava, în baza unui program de lucrări aprobat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Programul de operațiuni petroliere este axat pe evaluarea complexă prin metode geologice și geofizice a zonelor de perspectivă pentru acumulări de gaze în vederea selectării celor mai bune locații ce vor fi explorate prin lucrări de foraj”, a mai spus Doru Morariu.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *