Acasă » Electricitate » Nuclear » Răcirea reactoarelor nucleare costă aproape 57 de milioane de lei

Răcirea reactoarelor nucleare costă aproape 57 de milioane de lei

5 ianuarie 2016
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica va plăti către Administrația Națională Apele Române (ANAR) 56,5 milioane lei pentru apa utilizată la răcirea reactoarelor centralei nucleare de la Cernavodă, scrie profit.ro.

Contractul din 2015 a fost de aproape 60 de milioane de lei, din care mai sunt restanțe de achitat de circa 7,7 milioane de lei. Anul trecut, 1.000 de metri cubi de apă utilizată de centrala nucleară erau taxați cu 24 de lei.

În 2015, Nuclearelectrica a mai plătit către ANAR 11,3 milioane lei pentru primirea în resursă a apei uzate provenite de la unitățile centralei.

În România, termocentralele, hidrocentralele și centrala nucleară de la Cernavodă plătesc apa utilizată la răcirea instalațiilor sau producția de energie. O analiză recentă arată că taxa pe apa turbinată de Hidroelectrica este de 300 de ori mai mare decât în Franța.

Achiziții de 1,7 milioane de lei pentru protecția radiologică

Nuclearelectrica va cumpăra echipamente de protecție radiologică în valoare de 1,7 milioane de lei, fără TVA, arată un anunț de achiziție postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), scrie Agerpres. Echipamentele vor fi folosite la încărcarea și transportul containerelor care colectează magnetita radioactivă, comunică operatorul centralei de la Cernavodă.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 25 ianuarie 2016, și companiile care nu au o medie a vânzările de minimum 3,4 milioane de lei între 2012 și 2014 nu se pot înscrie în licitație. Garanția de participare este de 30.000 de lei.

Nuclearelectrica a încheiat primele nouă luni din 2015 cu un profit net de 131,189 milioane de lei, cu 70% mai mare față de cel din perioada similară a anului anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *