Putin solicită încetarea subvențiilor “generoase” din industria petrolieră

0

Guvernul rus a anunțat că subvenția generoasă oferită prin scutiri de taxe celei mai mari companii petroliere, Rosneft, pentru proiectul de la Priobskoye, este pusă sub semnul întrebării de către președintele Vladimir Putin, potrivit unui document publicat pe site-ul Kremlinului citat de Reuters.

Putin a ordonat, de asemenea, un moratoriu asupra oricărui sprijin nou acordat de stat pentru dezvoltarea câmpurilor petrolifere interne, la nivel național. Moratoriul va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului calendaristic. Rosneft a cerut acum câteva săptămâni o altă subvenție fiscală – de data aceasta pentru o exploatare arctică – de 41 de miliarde de dolari. Președintele Putin a oferit anterior stimulente fiscale Rosneft pentru dezvoltarea zonei arctice. Nu este însă clar modul în care moratoriul va afecta noua solicitare de subvenționare pentru forarea arctică, potrivit Oilprice.com.

Guvernul a prelungit scutirea de taxe pentru Rosneft în luna mai, în scopul dezvoltării celui mai mare câmp petrolifer al Rosneft, Priobskoye, la câteva luni după ce Rosneft ceruse, în februarie, scutirea în cauză, pentru a compensa cheltuielile suplimentare de foraj într-un câmp îmbătrânit, pe cale de epuizare. Ministerul Finanțelor s-a opus acesteia, dar scutirea tot a fost acordată.

Se estimează că guvernul pierde, prin reduceri de impozit, circa 7 miliarde de dolari în următorii zece ani.

Președintele Putin a cerut ministerelor Energiei și Finanțelor să justifice motivele din spatele acordării subvenției către Rosneft.

Share.

Lasă un comentariu