Acasă » Termo » Protest la CE Oltenia, guvernul susține continuarea dialogului cu Comisia Europeană

Protest la CE Oltenia, guvernul susține continuarea dialogului cu Comisia Europeană

8 februarie 2021
Cogenerare
energynomics

Bogdan Tudorache

Salariații CE Oltenia au protestat luni, solicitând adoptarea cât mai rapidă, de către Parlament, a proiectului reducerii vârstei de pensionare pentru companiile producătoare de energie electrică și termică aflate în plan de restructurare.

”Majoritatea angajaților au probleme medicale provocate de diverse boli profesionale, lucru care le scurtează viața și nu mai apucă vârsta de pensionare, iar cei care o apucă își petrec majoritatea timpului în spitale, din cauza acestor boli profesionale dobândite în perioada muncii la CEO. În Parlamentul României există un proiect pentru reducerea vârstei de pensionare în companiile producătoare de energie electrică și termică aflate în plan de restructurare. Solicităm aprobarea de urgență, în forma negociată cu partenerii sociali”, a declarat Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 Motru, citat de presa locală.

Sindicatul a mai solicitat alinierea companiei ”la condițiile de funcționare pe care Uniunea Europeană le solicită în condițiile de protecție a mediului, iar acest lucru se poate face doar prin aportul de tehnologie care nu poluează mediul înconjurător și nu periclitează sănătatea oamenilor”.

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române companiei sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Autoritățile române susțin însă că ”declanșarea procedurii de investigație este o etapă procedurală în analiza cazului, care permite CE să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat. Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că până la sfârșitul lunii aprilie CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificat”.

Guvernul a acordat CE Oltenia (CEO), în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze banii.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societății, pentru o perioadă de 5 ani, care cuprinde măsuri tehnice și organizatorice, închiderea sau conservarea unor capacități de producție, măsuri investiționale, măsuri organizaționale și financiare, măsuri de protecția mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3.537,6 de milioane de euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CEO urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1.326,7 de milioane de euro, la care se adaugă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *