Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Organizații civice din regiunea Brașov-Sibiu contestă activitățile de explorare ale Prospecțiuni SA

Organizații civice din regiunea Brașov-Sibiu contestă activitățile de explorare ale Prospecțiuni SA

17 septembrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Prospecțiuni SA a fost aleasă în martie de către Romgaz, unul dintre cei mai importanți doi producători de gaz din România, pentru a executa lucrări de prospectare în mai multe perimetre din Mureș, Sibiu și Brașov în vederea achiziției de date seismice despre potențialele rezerve de gaz transilvănene. Cele trei licitații câștigate au o valoare cumulată de 181,3 milioane de lei (41,6 milioane de euro), și implică furnizarea de servicii de achiziție de date si procesare seismică de tip 3D.

Lucrările au trezit interesul organizațiilor activiste locale, care acuză compania că sunt în căutarea depozitelor de gaze de șist, acuzație respinsă atât de companie prin vocea directorului său de Producție, cât și de filiala din Sibiu a Agenției pentru Protecția Mediului (APM Sibiu). Directorul de Producție al Prospecțiuni a relatat în repetate rânduri că lucrările de explorare și, posibil de exploatare, dacă se determină ca depozitele sunt viabile economic și pot fi recuperate tehnologic, vizează localitățile Mediaș, Dumbrăveni, Biertan, Laslea, Barghiș, Moșna si Malancrav.

APM Sibiu: Prospecțiuni SA nu face lucrări pentru identificarea gazelor de șist

După ce o serie de fundații și asociații din regiunea Transilvaniei au demarat proteste pentru stoparea lucrărilor de explorare din județele Mureș, Brașov și Sibiu, APM Sibiu a venit cu lămuriri cu privire la natura lucrărilor derulate de Prospecțiuni. Societatea civilă din cele trei județe, reunită sub numele de “Inițiativa Civică Rurală”, s-a mobilizat fiind preocupată de faptul că prospectările ascund faptul că lucrările ar fi dedicate căutarii de depozite de gaze de șist. În plus, organizațiile civice au cerut și respectarea legalității dreptului de proprietate, în opinia acestora vizibil încălcate în acest caz.

APM Sibiu a găsit de cuviință să ofere lămuriri în chestiunea lucrărilor de explorare. Ca atare, APM Sibiu a precizat în cadrul unei declarații oferite portalului citynews.ro că firma Prospecţiuni SA nu face lucrări pentru identificarea gazelor de şist în judeţul Sibiu, ci „prospecţiuni seismice pentru hidrocarburi”. Cu prilejul oferirii de ample referiri legislative sub incidența cărora intră proiectele derulate de Prospecțiuni SA, APM Sibiu a declarat clar, fără echivoc, că „lucrările de achiziţie din blocul RG03 pentru care s-a emis actul de reglementare din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, nu au ca scop identificarea gazelor de şist”.

Angajații companiei Prospecțiuni sunt acuzați de comportament anti-social și violent

Hans Heidrich, vicepreședintele Asociației Neuer Weg din Făgăraș, spune că firma Prospecțiuni comite o serie de ilegalități în lucrările derulate în Malancrav, județul Sibiu. Acesta a explicat pentru Business24 că firma folosește „împușcări (metoda prin care se folosește dinamită), acest lucru nefiind prevăzut în aprobarea obținută de la Consiliul Județean Sibiu.”

Într-un anunț postat pe website-ul Asociației Neuer Weg din Făgăraș, reprezentanții asociației arată că “Asociația Neuer Weg și perimetru-sudFundația Eco Civica (București) au depus cereri de chemare în instanță a Agenției pentru Protecția Mediului/APM Sibiu și firma S.C. Prospectiuni S.A., solicitând anularea Deciziei de încadrare nr. 56/05. 04. 2013, emisă abuziv/neglijent de către APM Sibiu, în baza unui Memoriu tehnic al titularului de proiect S.C. Prospecțiuni S.A. în care s-a omis cu bună-știință folosirea metodei de detonare controlată (împușcări subterane). Se solicită, de asemenea, sistarea imediată a lucrărilor de explorare în perimetrul RG 03 Transilvania Sud și aducerea terenurilor deteriorate la starea inițială.”

Cu privire la aceste acuzații Directorul de Producție al Prospecțiuni Marius Milea a confirmat faptul că lucrările se fac cu ajutorul dinamitei. În confirmitate cu declarațiile sale, Prospectiuni ar deține însă toate aprobările necesare și folosirea explozibilului nu ar avea impact nociv asupra mediului.

Acuzațiile din partea Asociației Neuer Weg nu s-au limitat doar la caracteristicile tehnice și la instrumentele pe care Prospecțiuni le folosește pentru explorare în zonă. Vicepreședintele asociației i-a acuzat pe angajații companiei că distrug recoltele, că intră pe terenurile proprietarilor (alții decât primăriile) fără aprobare, și că au un comportament anti-social și violent.

Hans Heindrich a menționat și că s-a folosit inclusiv violența fizică de către angajații firmei de pază care se află sub contract cu Prospecțiuni, dar autoritățile locale lucrează în complicitate cu reprezentanții firmei de prospectare. „Poliția nu este de găsit la fața locului, cum se întâmplă în comuna Laslea, sau inventează tertipuri pentru a nu da curs unor reclamații transmise telefonic. Poliția din Cund nu a înregistrat o plângere penală a unei persoane vătămate de lucrările de explorare”, a precizat acesta.

Acuzațiile au fost respinse de companie, iar Marius Milea a declarat că „angajații ar avea un asemenea comportament”, că au toate aprobările necesare, și că „de la începutul proiectului, 117 proprietari nu au solicitat niciun fel de despăgubiri.”

2 comentarii la „Organizații civice din regiunea Brașov-Sibiu contestă activitățile de explorare ale Prospecțiuni SA”

  1. Din anul 1963 si pana in anul 1998 am lucrat la Prospectiuni S.A. ca inginer geofizician. Prospectiunea geofizica pentru hidrocarburi se face pe suprafatza, in linie dreapta, cu inregistrari ale undelor seismice provocate de impuscaturi in sonde de mica adancime. Micile si neimportantele pagube produse sunt despagubite proprietarilor de terenuri suficient pentru o productie agricola bogata. Cine urla (instigat) impotriva prospectiunilor de orice fel este un dusman al bunastarii tzarii, asa cum au facut cei de la Pungesti iar daca se insista cu comentarii ridicole se face in favoarea gazului rusesc. Am aproape 80 de ani si va garantez cu experienta mea necesitatea prospectiunilor geofizice, modul ecologic in care se desfasoara si trebuinta lor pentru viitorul copiilor vostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *