Acasă » Petrol și Gaze » Proiectele onshore din țările riverane Mării Negre – mai multe informații la cea de-a 7-a ediție a conferinței Black Sea Oil & Gas

Proiectele onshore din țările riverane Mării Negre – mai multe informații la cea de-a 7-a ediție a conferinței Black Sea Oil & Gas

2 septembrie 2019
Explorare și producție
energynomics

În parteneriat cu Global Data, Globuc – organizatorii conferinței Black Sea Oil & Gas, eveniment ce va avea loc în perioada 23-24 octombrie, la București, au pregătit o imagine de ansamblu a proiectelor de explorare și producție onshore din țările de la Marea Neagră – România, Ucraina, Georgia, Turcia, și Bulgaria.

Rezervele actuale onshore din România scad din cauza exploatării intense de la începutul secolului trecut. Majoritatea zăcămintelor sunt mature și fragmentate, cu o producție pe sondă printre cele mai mici din Europa.

De asemenea, nu există claritate asupra posibilităților de producție neconvenționale din România. Nu există nicio interdicție națională cu privire la fracturarea hidraulică, dar nu există raportări privind vreo producție importantă de gaz neconvențional după reacția publică împotriva activității Chevron în regiune, în 2015.

Cea mai recentă mare explorare de gaz onshore a fost anunțată în 2016 de Romgaz. Zăcământul de la Caragele, cu aproximativ 986 de miliarde de metri cubi de gaz ar urma să înceapă a fi dezvoltat în 2020.

Unii dintre operatorii internaționali din regiune, precum Mazarine Energy, aleg să se concentreze pe extinderea ciclului de viață a zăcămintelor onshore și pe menținerea activităților de producție. În ultimii trei ani, Mazarine Energy a preluat 28 de câmpuri petroliere de la OMV Petrom și a lucrat la întinerirea acestora cu noi tehnologii și o abordare mai eficientă din punct de vedere financiar.

Agenția Națională a Resurselor Minerale a lansat recent o licitație pentru 22 de blocuri onshore din România care se așteaptă să atragă noi operatori internaționali.

În ultimii zece ani, producția de gaze naturale din Ucraina s-a plasat între 20 și 21 de miliarde de metri cubi pe an (bcm/an). În aceeași perioadă, ponderea producătorilor privați în producția totală a variat între 8% și 20%. 80% din producție este controlată de Naftogaz și de filialele sale (potrivit PwC).

Ucraina a introdus recent licitații online transparente și competitive care au atras noi companii internaționale în producția onshore de petrol și gaze.

Rezultatele celor 9 licitații internaționale PSA, care acoperă 11.400 de kilometri pătrați din suprafața onshore, au fost finalizate în luna iulie. Șapte companii au fost selectate câștigătoare: UGV (Ucraina) a obținut 2 blocuri (Buzivska, Betestianska) și a mai obținut alte 2 blocuri împreună cu canadienii de la Vermilion Energy (Balakliyska, Ivanivska). Aspect Energy (SUA) a câștigat licitația pentru blocul considerabil Varvinska, iar patru producători ucraineni – Geo Alliance, UNB, DTEK și Zakhidnadroservice – au făcut cele mai bune oferte pentru blocurile Sophiivska, Zinkivska, Rusanivska și Ugnivska.

Georgia este comparativ sub-explorată, dar are o infrastructură bine dezvoltată și câteva companii internaționale încep să opereze în E&P onshore. Schlumberger, cel mai mare furnizor de servicii petroliere din lume a obținut o participație de 100% pentru operarea a 3 concesiuni din Georgia de la Jindal Petroleum, în 2017, și și-a asumat rolul de operator în regiune.

Block Energy Plc, o companie de explorare și producție axată pe Georgia, a anunțat recent că testarea producției la sonda 16a din câmpul său din West Rustavi a furnizat un debit de test cu o medie de 1.100 de barili pe zi (bbl/d), față de rata de producție țintă anunțată anterior de 325 bbl/d. Testul de sondă indică o performanță inițială mai bună decât orice foraj realizat în Georgia din ultimii 50 de ani.

Cea mai mare parte a producției onshore de petrol și gaze din Turcia tine de companiile de stat, cea mai mare fiind Turkish Petroleum. Turkish Petroleum (TPAO) a forat 73 de puțuri în 2018 și până în 6 februarie producția de petrol a companiei a ajuns la 136.000 de barili pe zi, o valoare ridicată, potrivit ministrului energiei și resurselor naturale, Fatih Dönmez. „În 2019, ținta este să forăm 139 de puțuri în Turcia pentru a crește și mai mult această cifră”, a declarat ministrul.

Majoritatea zăcămintelor de gaze onshore din Bulgaria sunt mature și în declin. Singura companie cu producție onshore este operatorul bulgar, Exploration & Production Oil and Gas (OGEP), deși mai mute companii dețin câmpuri nedezvoltate, între care: TransAtlantic Petroleum, Iskander Energy, Moesia Oil and Gas și Park Place Energy.

Bulgaria a interzis explorarea gazelor de șist din 2012, în urma unor proteste majore organizate de către ecologiști și a revocat un permis explorare a gazelor de șist acordat gigantului energetic american Chevron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *