Acasă » Termo » Proiectele de cogenerare așteaptă clarificarea legislației și noua schemă de bonusare (EBC, 26 iun)

Proiectele de cogenerare așteaptă clarificarea legislației și noua schemă de bonusare (EBC, 26 iun)

27 iunie 2019
Cogenerare
energynomics

Sectorul cogenerării din România este într-unul dintre cele mai promițătoare momente din ultimele decenii, dar fereastra de oportunitate nu se va menține la nesfârșit. Lipsa de decizie din partea autorităților, o oarece lipsa de informare și de apetit din partea industriei fac ca situația prielnică să întârzie a fi fructificată. Peste 40 de experți au luat parte la cea de-a patra ediție a anului din seria Energy Breakfast Club„Cogenerare – industrie, casnici și sistem electro-energetic”, organizată de energynomics.ro la Palatul Cesianu-Racoviță, din centrul Capitalei.

Piața așteaptă finalizarea modificărilor Legii 325, a cogenerării și bonusarea cogenerării. ”Au fost multe draft-uri… Așteptăm să vedem forma finală. Este unul din aspectele care va da încredere investitorilor pentru soluțiile de cogenerare. Sper ca în noua formă, bonusul să fie orientat către investiții, și nu doar către acoperirea costurilor de operare, a afirmat Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe. Deocamdată, industria românească, care, prin axa 6.4 din Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, ar putea să beneficieze de fonduri europene (peste 65 de milioane de euro), nu a venit cu proiecte.

Kawasaki poate veni și cu finanțare

În contextul în care țările din comunitatea europeană se îndreaptă către producerea de energie electrică pe baza surselor regenerabile și au în vedere reducerea emisiilor poluante, echipamentele care utilizează combustibilii clasici trebuie să aibă o eficiență cât mai mare pentru producția de energie electrică, a susținut Cristian Athanasovici.

”Toate echipamentele și soluțiile pe care le propunem trebuie să fie prietenoase cu mediul – milităm, conform devizei noastre, pentru o planetă mai bună. În acest sens, Kawasaki a dezvoltat inclusiv un echipament care arde 100% hidrogen”, a spus Athanasovici, prezentând produsele companiei; între acestea se regăsesc turbine pe gaze între 1,7 și 34 de MWe, motoare cu ardere internă – de 7,8 MW și, respectiv 5,2 MW. Kawasaki este singurul producător la nivel global care asigură ambele tehnologii de cogenerare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

”La capitolul servicii asigurăm încă din faza de prefezabilitate implementarea proiectului și ulterior contracte de mentenanță de lungă durată. Cu ajutorul partenerilor, încercăm să venim și cu finanțări de la guvernul japonez”, a mai spus Athanasovici.

Stratum Enclosures exportă majoritatea producției

Stratum Enclosures produce echipamente în România precum centrale de micro-cogenerare și stații de încărcare electrice, însă marea majoritate a acestora merge către export, susține Bogdan Cojocaru, Business development manager în cadrul companiei.

”Producem micro-grid-uri de până în 2 MW. Producem energia la locul de consum. Aceste motoare pot fi pe diesel sau gaz, în funcție de client și instalăm aceste soluții peste tot în lume, asumându-ne responsabilitatea pentru soluții la cheie. Utilizăm în mare parte însă energie eoliană sau solară, pe care o stocăm în baterii și o livrăm la locul de consum. Folosim baterii VLRA, mai accesibile, pentru care putem avea capacități de stocare de până la 3.000 de Ah/baterie și putem face serii de baterii. Soluțiile sunt customizate pentru fiecare client în parte și sunt modulare. Venim din zona telecomunicațiilor și am făcut pasul către partea de e-charging, alături de parteneri în fiecare țară unde suntem activi”, a spus Cojocaru, prezentând produsele produse la fabrica din București, dedicate atât clienților privați, cât și primăriilor sau supermarketurilor. „Echipamentele sunt foarte performante și pot fi utilizate cu succes și în România.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN COJOCARU

”Tindem mult către zona de electromobilitate, pe care o facem împreună cu cogenerarea. Electromobilitatea e în creștere și în România. În momentul de față avem în România peste 10.500 de mașini hibride, plug in sau electrice. Următorul pas este zona de încărcare a autobuzelor electrice. Vrem ca toate soluțiile noastre să fie utilizate în mod real, în trafic. Va urma sistemul de car sharing și scoaterea mașinilor cu motoare cu combustie internă din marile orașe”, a mai spus el.

Automatizare de la Control Point

Compania Control Point a fost înființată în 2005. Acum, firma brașoveană își dorește să aibă mai multe proiecte pe plan local. ”Momentan, cele mai multe proiecte ale noastre sunt realizate în afara României”, a declarat Daniel Bertalan, reprezentant Control Point. El a prezentat două exemple de contribuție avută la Stendal Zellstoff – Arneburg și Zielitz, Unterbreizbach, Hattorf, în Germania.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL BERTALAN

Grupul Control Point are proiecte implementate în zona termiei și hidro, dar și în alte zone ale pieței energetice. Partener al Valmet în România, Control Point are 25 de angajați și este furnizor de soluții pentru piața energetică, în special în waste-to-energy, hârtie și celuloză și utilizarea biomasei, biogaz și automatizare. ”Realizăm instalații electrice, de la punere în funcțiune, la mentenanță, iar ultimul segment lansat este cel solar, unde suntem integrator de soluții fotovoltaice”, a mai spus Bertalan. Am participat, de asemenea, la câteva proiecte internaționale pentru producție a energiei din deșeuri.

ELCEN: Avem nevoie de investiții. Eficiența vine din investiții

Noul plan de reorganizare ELCEN-RADET va fi supus aprobării creditorilor pe data de 9 iulie, a declarat Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN. ”Saga fără sfârșit a ELCEN-RADET continuă… Din păcate, statutul juridic al ELCEN nu s-a schimbat, iar în ceea ce privește situația actuală a societății, precizăm că pregătim funcționarea pentru sezonul rece, efectuăm toate reparațiile pentru ca iarna viitoare să nu existe sincope. Asigurăm pe toată lumea că vom funcționa rezonabil în condițiile în care funcționăm cu patru centrale din care doar una este modernă, două fiind din 1964. În acest an modernizăm arzătoarele, ca să ne încadrăm în restricțiile impuse de normele europene de mediu”, a explicat Crețu. Există potențial pentru cogenerare, a mai spus el, dar este nevoie de coerență în implementare. „Exemplele de bune practici în cogenerare în România sunt puține”, a continuat Crețu. ”Avem nevoie de investiții. Eficiența vine din investiții”, a mai spus el.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Control Point powered by Valmet, Kawasaki Gas Turbine Europe Gmb, MET România Energy, Stratum Enclosures.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de persoane, reprezentanți ai AIIR Valahia, Aktron SRL, Alianța pentru energie regenerabilă, BCR, Bioterpena System Ltd., Bursa, Consiliul Concurenței, Control Point, Eco Solution SA, EFdeN, EFE Energy SRL, Electrocentrale București, EnergoBit, Gazeta de Sud, Grup Omir, ICI, INCDE – ICEMENERG București, Investisia Group, Kawasaki Gas Turbine Europe Gmb, Maria Art Group, MET România Energy, MGM Energo, Stratum Enclosures, TEB Energy Business, Trust Finance, Turbo Tech, UniCredit Bank, Uzinsider General Contractor.

Participare

În 2019, energynomics.ro a programat cel puțin 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

 

2 comentarii la „Proiectele de cogenerare așteaptă clarificarea legislației și noua schemă de bonusare (EBC, 26 iun)”

  1. Pingback: Claudiu Crețu: Noul plan de reorganizare ELCEN-RADET ar putea fi aprobat pe 9 iulie

  2. Singurul lucru bun e ca exista ENERGYNOMICS, care mai strange oameni ca sa vorbeasca.Nu am vazut, s-ar putea sa am o problema cu ochii, nici-un reprezentant din institutiile abilitate ale statului cu putere de decizie in domeniul cogenerarii/termoficarii.Asta arata interesul major cu care aceste institutii au grije de sanatatea populatiei prin asigurarea caldurii de la soare .Oameni buni trebuie cca 10 miliarde de EURO(miliarde euro) pentru reinventarea cogenerarii.Ne poate spune cineva cine asigura si cad acesti bani.Restul sa auzim de bine si la vara cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *