Acasă » Petrol și Gaze » Proiecte de infrastructură în țările riverane Mării Negre – mai multe informații la cea de-a 7-a ediție a conferinței Black Sea Oil and Gas

Proiecte de infrastructură în țările riverane Mării Negre – mai multe informații la cea de-a 7-a ediție a conferinței Black Sea Oil and Gas

4 septembrie 2019
Petrol și Gaze
energynomics

În parteneriat cu Global Data, Globuc – organizatorii conferinței Black Sea Oil and Gas, eveniment ce va avea loc în perioada 23-24 octombrie la București, au pregătit o descriere de ansamblu a proiectelor de infrastructură din țările riverane Mării Negre – România, Ucraina, Georgia, Turcia și Bulgaria.

Printre proiectele de infrastructură de gaze naturale planificate în țările din zonă, în perioada 2019-2022 (în aprobare sau în construcție), Globuc menționează conducta de gaze naturale Giurgiu-Nădlac, de 550 de kilometri, aflată în construcție, cu un CAPEX estimat la 744 de milioane de dolari. Mai apar pe listă alte două proiecte din România. Conducta Midia Gas este în faza de aprobare. Black Sea Oil & Gas intenționează să înceapă în 2021 lucrările la conducta de 126 de kilometri (CAPEX: 342 milioane de dolari). Cea de-a doua, conducta Tuzla-Podișor a Transgaz, cu o lungime de 308 kilometri, este în curs de aprobare, fiind programată să fie construită începând cu 2020, cu un buget de 282 milioane de dolari.

Potrivit Globuc, printre țările de la Marea Neagră, Turcia are cel mai mare buget de investiții total pentru proiecte de infrastructură de gaze planificate în perioada 2019-2000, toate având legătură cu Turkstream. Secțiunea Turcia-Bulgaria din Turkstream este în faza de aprobare. Cea mai mică ofertă a venit de la Arkad Engineering din Arabia Saudită, în parteneriat cu un joint venture din Italia (Arkad și ABB) care a licitat 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari) pentru a construi o conductă de 474 de kilometri până la sfârșitul anului 2020. Celelalte două oferte au venit de la MOL (Ungaria) și de la un consorțiu format din Bonatti (Italia), Max Streicher (Germania) și o societate cu sediul în Luxemburg afiliată TMK (Rusia). În afară de aceasta, se construiește conducta onshore a Turkstream de la Kirklareli la Edirne.

În România, majoritatea proiectelor de infrastructură de gaze naturale planificate sunt axate pe gazul din Marea Neagră. Proiectul Midia Gas, realizat de Black Oil Oil & Gas, a fost aprobat de guvern, lucrările de infrastructură fiind preconizate să se finalizeze până în primul trimestru 2021. Conducta Tuzla-Podișor, operată de Transgaz, este în stadiu de aprobare. Obiectivul principal al acestei investiții este construirea unei conducte telescopice pentru transportul gazelor naturale între Tuzla și Podișor, cu o lungime de 308,3 kilometri (DN 1200 și DN 1000). Această conductă va face legătura între resursele de gaze naturale de la Marea Neagră cu Bulgaria, prin coridorul România-Ungaria-Austria, asigurând astfel posibilitatea tranzitului de gaze naturale în Bulgaria și Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) și Nădlac-Szeged (cu Ungaria).

În Bulgaria, interconectarea cu Turcia este în curs de construcție (Bulgartransgaz). Proiectul, parte a coridorului prioritar sudic, este crucial în ceea ce privește securitatea și diversificarea surselor și rutelor de furnizare a gazelor naturale către/prin Bulgaria și în regiune. În afară de aceasta, sunt în stadiu de aprobare o serie de proiecte care vizează dezvoltarea rețelei naționale de transport a gazelor (Bulgartransgaz).

Între proiectele de infrastructură pentru petrol și gaze anunțate în țările de la Marea Neagră (faza de fezabilitate/FEED), White Stream (Option Route 2), cu data de începere preconizată în 2022, are cel mai mare CAPEX total – 2,5 miliarde de dolari. Conducta de gaze naturale White Stream este o nouă infrastructură de tranzit la Marea Neagră care va transporta gaz turcesc prin intermediul celui de-al doilea fir al conductei trans-caspice (TCP) direct în România și în celelalte state membre ale UE (White-Stream).

În România, mai sunt la orizont o serie de proiecte de infrastructură promițătoare, între care AGRI, primul proiect de GNL dezvoltat în Marea Neagră, pentru transportul gazelor naturale din regiunea caspică în Europa, preconizat a debuta în 2026 pentru secțiunea România-Ungaria. Conducta petrolieră de la Pitești la Pancevo a Conpet urmează să înceapă în 2020. Linia de interconectare a gazelor România-Serbia (Transgaz) urmează să înceapă în 2023.

În Bulgaria, Bulgartransgaz își propune să înceapă două proiecte de infrastructură de conducte de gaze în 2022: Varna-Oryahovo și Sofia-Dimitrovgrad (Serbia).

Un comentariu la „Proiecte de infrastructură în țările riverane Mării Negre – mai multe informații la cea de-a 7-a ediție a conferinței Black Sea Oil and Gas”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *