Programul Casa Eficientă Energetic oferă subvenții de 60% și maximum 15.000 de euro

1

Circa 9.000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, prin programul de finanţare Casa Eficientă Energetic, lansat săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Programul are un buget de 430 de milioane de lei şi aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele. AFM decontează până la 60% din investiţie, potrivit Agerpres.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului “Casa Eficientă Energetic” vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Share.

1 Comment

  1. Cu un program destept si gratuit cu suma de 88.000.0000 euro se pot eficientiza cu 2-3 clase energetice peste 20.000 de locuinte modeste prin care bate vantul. Spre exemplu: prin montare de ferestre si usi izolante, aplicarea de vopsea termoizolanta Brevet Romania + montaj =4.400 euro

Lasă un comentariu