Profitul Lukoil avansează cu 75% pe fondul creşterii preţului petrolului

0

Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, spune că profitul net a crescut în primul trimestru al anului cu 75%, pe fondul preţurilor crescute la petrol pe plan global, potrivit Financial Times.

Cel mai mare producător privat de petrol din Rusia a obţinut un profit de 1,75 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, în creştere faţă de 998 de milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţul petrolului Brent a fost cu aproximativ 20% mai mare în acest trimestru decât în cele 12 luni dinainte, în mare parte datorită unei înţelegeri între Moscova şi cartelul OPEC de a reduce producţia, conform zf.ro. Rusia şi Arabia Saudită, liderul de facto al cartelului OPEC, au discutat despre ridicarea limitărilor, după ce producţia Venezuelei s-a prăbuşit, iar Iranul trimite semne de anxietate către piaţă.

Vagit Alekperov, CEO al Lukoil, a fost una dintre cele mai puternice voci din Rusia care a cerut creşterea producţiei. Potrivit Forbes, Putin are o influenţă majoră în reţeaua Lukoil. Guvernul nu deţine nicio participaţie în companie, însă aceasta a fost înfiinţată de un fost ministru sovietic al petrolului, Vagit Alekperov, care are o avere de 13,5 miliarde de dolari. Alekperov se consultă cu Putin în mod regulat, iar Lukoil împreună cu Rosneft au deja anumite businessuri comune şi plănuiesc să cucerească împreună Antarctica.

Share.

Lasă un comentariu