Profitul Gazprom scade cu 45%, pe fondul prețurilor mai mici ale gazelor naturale

0

Gazprom a suferit o scădere de 45% a profitului net în al treilea trimestru al anului 2019, anualizat, din cauza scăderii prețurilor la gaz și a scăderii volumului vânzărilor către Europa.

Compania, care deține un monopol asupra exportului de gaz din Rusia, a atribuit 3,3 miliarde de dolari acționarilor săi în perioada iulie-septembrie. Veniturile companiei din vânzările de gaze au scăzut cu 16% față de anul trecut în trimestrul al treilea, potrivit Financial Times.

Declinul profitului a reflectat o scădere a volumului exporturilor și a prețurilor gazelor, care s-a redus aproape la jumătate pe piețele spot europene, iar prețul de vânzare în contractele pe termen lung a scăzut, deasemenea. Prețurile la export ale Gazprom sunt în mare parte legate de petrol și reflectă scăderea prețurilor la petrol. Prețul petrolului a pierdut 18% față de anul anterior, în perioada analizată și 10% în primele nouă luni din 2019.

Volumul mai scăzut al vânzărilor de gaze a apăsat și asupra profiturilor generale. Exporturile Gazprom în Europa și Turcia, principalele sale piețe, au scăzut cu 6% pe an la 53,6 miliarde de metri cubi în trimestrul al treilea, continuând tendința trimestrului precedent, în ciuda apropierii de iarnă, când cererea de gaz european și intern crește, în mod obișnuit.

Share.

Lasă un comentariu