Profitul CEZ în România a scăzut cu 14% în primul semestru

0

Profitul operaţional al grupului CEZ în România a scăzut cu 14% în prima jumătate a anului, la 1,8 miliarde de coroane cehești (65,5 milioane de euro), în contextul impactului negativ al suspendării alocării în a doua parte a anului trecut a certificatelor verzi pentru parcul Cogealac.

În primele șase luni, profitul obținut în România înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 2,1 miliarde coroane. CEZ deţine în România parcurile Fântânele şi Cogealac, precum şi o serie de microhidrocentrale.

Pe segmentul de producţie şi distribuţie, CEZ a înregistrat în România în primele șase luni ale anului un profit EBITDA de aproximativ 400 de milioane de coroane (14,5 milioane de euro) , în scădere cu 55% față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport financiar al grupului.

Printre elementele care au dus la înjumătățirea rezultatului pe producție și distribuție, CEZ notează “efectul negativ al suspendării alocării certificatelor verzi pentru parcul eolian Cogealac (de la 1 octombrie 2014)”, prețul mediu mai mic al energiei electrice și prețul mediu mai mic al certificatelor verzi.

Producția de energie a CEZ în România s-a situat în primele șase luni la 726 GWh, în urcare cu 22% raportat cu aceeași perioadă a anului trecut. Parcurile eoliene ale CEZ au produs 696 GWh în ianuarie-iunie, în urcare cu 26% comparativ cu același interval din 2014, ca urmare a condițiilor meteorologice mai bune. Producția microhidrocentralelor a scăzut cu 34%, la 30 GWh. Pentru anul în curs, CEZ estimează în România o producție de energie în urcare cu 8%, la aproximativ 1,4 TWh.

Pe segmentul distribuţie şi vânzare, profitul EBITDA a urcat cu 5%, la aproximativ 1,4 miliarde de coroane. Rezultatul din primul semestru al anului trecut a fost influențat semnificativ de profitul excepțional asociat unui contract cu Poșta Română.

Totodată, câștigul din prima jumătate a anului în curs a fost susținut de marja mai mare la energia electrică distribuită, ca urmare a prețului mai ridicat, precum și de evoluția costurilor fixe. Grupul ceh notează că, în urma aprobării unui act de către Comisia Europeană în luna mai, a fost reluat procesul aprobării notificărilor individuale pentru parcurile eoliene Fântânele Vest și Cogealac.

Totodată, CEZ a inițiat un proces de acreditare temporară, după intrarea în vigoare la începutul lunii iunie a unui amendament care permite acreditarea temporară de către ANRE și reluarea alocării de certificate verzi.

La nivel de grup, CEZ a raportat venituri în urcare cu 1%, la 102,9 miliarde de coroane (3,74 miliarde de euro) pentru primul semestru și un profit de 15,4 miliarde de coroane (560 milioane de euro), în scădere de la 17,3 miliarde de coroane în primele șase luni ale anului precedent.

Sursa

Mediafax

Share.

Lasă un comentariu