Profit net mai mic (23%) la Rompetrol Rafinare, la un profit operaţional cu 62% mai mare

3

Preţurile în scădere la produsele petroliere au afectat puternic în 2016 profitul net al companiei Rompetrol Rafinare, membră a KMG International. Cifra de afaceri brută s-a redus cu 7% (la 3,56 de miliarde de dolari), chiar în condiţiile în care cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia s-a ridicat la 15.700 tone pe zi (+9%) , producția de benzină auto a crescut la 1,25 milioane de tone, în timp ce producția de motorină s-a ridicat la 2,52 milioane de tone – recorduri istorice de producție pentru aceste categorii de produse.

Rezultatul operațional consolidat EBITDA a urcat la 182,5 milioane de dolari în 2016, în creștere cu 62% comparativ cu anul 2015.

“În 2016, rafinăria Petromidia a înregistrat un nivel istoric de materie primă prelucrată, de 5,4 milioane tone pe an, în condițiile îmbunătățirii indicelului de intensitate energetică și a reducerii costurilor de procesare la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, de 16,7 dolari pe tonă. De asemenea, rafinăria Vega a produs cea mai mare cantitate anuală de bitum de 91.000 tone, fiind unicul producător din țară”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Rompetrol Rafinare SA a exportat în 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, o cantitate totală de produse de 2,5 milioane tone, în creștere cu 3,7% comparativ cu anul 2015, în principal către partenerii din regiunea Mării Negre. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Profitul net consolidat realizat de Rompetrol Rafinare în anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane USD, indicatorul fiind influențat negativ de evoluția cotațiilor internationale pentru produsele petroliere, marcând astfel o scădere cu 23%.

Share.

3 Comments

  1. Ar trebui să ne mândrim cu rezultatele Rompetrol. Să procesezi zilnic 15.700 tone de țiței, în condițiile în care multe rafinării din Europa se închid, înseamnă ceva.

  2. Petromidia procesează o cantitate însemnată de țiței, Vega intră în istorie cu cantitatea de bitum pridusă, și mai aveți îndoieli că kazahii de la KMGI nu au făcut investiții bune la Rompetrol?

Lasă un comentariu