Profit de 1,18 miliarde de lei pentru Romgaz în primele 9 luni din 2017

0

Romgaz anunță creșteri substanțiale ale indicatorilor financiari în primele trei trimestre din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016. Astfel, profitul net a crescut cu 65,9%, până la 1,18 miliarde de lei, în condițiile în care cifra de afaceri a urcat cu 35% (3,24 miliarde de lei), iar cheltuielile au scăzut cu 3,6%. “Evoluția pozitivă este realizată atât pe seama creșterii vânzărilor de gaze naturale și energie electrică, cât și pe diminuarea cheltuielilor”, precizează compania în raportul pentru acționari publicat pe site-ul BVB.

Trimestrul al treilea a confirmat evoluția pozitivă din intervalul aprilie-iunie, cu un profit net de 316 milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât cel consemnat în trimestrul al treilea din 2016.

În 2017, volumele de gaz metan extrase au urcat cu 23,6% față de primele nouă luni din 2016, ușor peste nivelul programat, iar producția de energie electrică a avansat cu peste 62%, până la 1.465 de GW. Romgaz explică avansul spectaculos al producției de electricitate prin patru factori:

  • producția redusă din surse hidro și a centralelor eoliene
  • perioada prelungită de caniculă din cursul verii
  • programul de reparații și mentenanță a unor grupuri termo ale altor producători în vederea pregătirii lor pentru perioada de iarnă
  • scăderea capacității de generare datorită indisponibilității unor grupuri din zona termo sau nuclear

Chiar dacă numărul de noi angajați a crescut comparativ cu anii anteriori, Romgaz continuă procesul de reducere a forței de muncă angajate, ajungând la finalul lunii septembrie la 6.194 de salariați, față de 6.344, la finalul anului 2014.

În aceste condiții, productivitatea muncii a ajuns la 523,35 milioane de lei pe angajat, la 9 luni din 2017, cu 36,2% mai mare decât în perioada echivalentă anterioară.

Pentru primele 9 luni din 2017, Romgaz și-a programat investiții în valoare de 798,5 de milioane lei și anunță un volum realizat de 532 milioane lei, cu 33,3% mai mic. Comparativ cu perioada similară a anului 2016, investițiile realizate în 2017 sunt mai mari cu 152,2 milioane lei, respectiv 40%, iar valoarea mijloacelor fixe puse în funcțiune în perioada analizată a fost de 255,3 milioane lei.

Printre realizările din primele trei trimestre, compania amintește:

  • execuția lucrărilor de foraj pentru 20 de sonde, dintre care 17 sonde finalizate
  • contractarea și începerea execuției a trei obiective importante, respectiv „Instalații tehnologice la sondele 21 și 23 Caragele”, „Colector Caragele-Galbenu” și „Conducte colectoare și instalații tehnologice pe structurile Vaida și Palatca”, lucrări care se vor finaliza în Semestrul I 2018
  • realizarea și punerea în funcțiune de instalații tehnologice la 8 sonde, executarea reparațiilor capitalizabile și modernizărilor la sonde la nivelul planificat (cca. 100 sonde)
  • finalizarea lucrărilor programate a fi executate în cadrul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor Urziceni, respectiv forajul a două sonde, înlocuirea sistemului de conducte de interconectare între grupurile existente și modernizarea grupurilor.

În ceea ce privește investiția de la Iernut, Romgaz anunță că au fost efectuate livrări de subansamble ale echipamentelor, iar studiul geotehnic indică necesitatea executării unor piloți de fundație. Pe 17 octombrie, primăria orașului Iernut a emis autorizația de construire, iar “turbinele cu gaze sunt în proces de fabricare și vor fi livrate în perioada următoare”, precizează compania.

Share.

Lasă un comentariu