Producătorii de regenerabile, mai aproape de agregare

0

Un nou proiect de Ordin ANRE privind agregarea producătorilor în regenerabile, care ar veni în special în sprijinul micilor producători, a intrat recent în consultare publică.

”La prima vedere, este un proiect bun și trebuie să felicităm ANRE”, a declarat pentru energynomics.ro un investitor în regenerabile.

După multe dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de profil, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE s-a ocupat ca agregarea pentru regenerabili să fie menționată în toate reglementările aferente funcționării piețelor concurențiale, conform investenergy.ro.

Modalitatea propusă pentru participarea producătorilor pe bază de E-SRE sub formă agregată este aceea ca producătorii să desemneze un lider care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării, se precizează într-un document al ANRE.

În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, deoarece agregarea mai multor unități de producere operate de producători diferiți este deja permisă prin legislația secundară, modificarea propusă de ANRE este ca poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate să fie cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității agregate. Ca urmare a acestei modificări, este de așteptat ca Transelectrica să poată admite, pe baza procedurii proprii, agregarea unităților având tehnologii E-SRE diferite, precizează reglementatorul.

Share.

Lasă un comentariu