Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Prime Transaction: Acţiunile Transgaz, cu 17% mai valoroase

Prime Transaction: Acţiunile Transgaz, cu 17% mai valoroase

10 iulie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Analiştii casei de brokeraj Prime Transaction au revizuit în creştere cu 17,2% preţul ţintă pentru acţiunile Transgaz, până la nivelul de 272 lei/titlu. Preţul ţintă a fost estimat prin evaluarea companiei după metoda Discounted Cash Flows (DCF), conform economica.net.

Randamentul brut al dividendului se va situa peste nivelul de 9% în 2014, mai mult decât dublu faţă de randamentul oferit de dobânzile bancare, chiar şi în condiţiile distribuirii a jumătate din profitul companiei.

„Gradul semnificativ de subevaluare, în comparaţie cu companii similare din Europa, şi perspectivele companiei pe termen mediu fac din acţiunea TGN (simbolul bursier al Transgaz – n.r.) una dintre cele mai atractive titluri din sectorul energetic de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)”, declară Maxim Moldovan, analist la Prime Transaction.

De la Transgaz este aşteptat, în 2014, cel mai mare profit de la listarea la BVB: 461 milioane de lei, în creştere cu 37,9% faţă de 2013, şi o cifră de afaceri de 1,59 miliarde de lei, cu 7,3% mai mare faţă de cea din anul trecut.

Principalii catalizatori ai performanţelor Transgaz sunt: modificarea structurii veniturilor reglementate (creşterea ponderii componentei fixe la 35% de la 6-7%), şi „un management mai eficient al costurilor companiei”. Modificarea structurii veniturilor va determina un efect pozitiv asupra stabilităţii veniturilor din transportul intern al gazelor naturale şi asupra profitabilităţii companiei.

Creşterea de cinci ori a componentei fixe a veniturilor vine la timp, în contextul tendinţei descendente a volumelor de gaze transportate. Creştere tarifului mediu de transport în 2014 este estimată la 13,3%, în scenariul unei scăderi anticipate de 4% a volumului de gaze transportate.

Managementul mai eficient al costurilor companiei va duce la reducerea consumului propriu tehnologic la un procent de 1,2% din volumul de gaze vehiculate în 2013 şi reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparatiile.

„Considerăm sustenabil acest nivel, pe termen mediu, iar finalizarea procesului de liberalizare a preţului la gaze (preţ final de 89,40 lei/MWh, în loc de 119 lei/MWh, conform calendarului anterior)”, spun analiştii Prime Transaction.

Oportunitatea exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră poate compensa reducerea veniturilor din transport internaţional, care ar rezulta din construcţia conductei South Stream. Resursele descoperite de OMV Petrom în Marea Neagră sunt estimate la 42-84 miliarde metri cubi).

Transgaz deţine monopolul pentru transportul gazelor naturale pe magistralele naţionale. Statul Român controlează majoritatea acţiunilor TGN (58,51%), prin Secretariatul General al Guvernului, cu o deţinere de 58,51%. Restul acţiunilor sunt distribuite la mai mulţi acţionari nesemnificativi (sub 10%), ca urmare a plasamentului privat, prin care Fondul Proprietatea (FP) şi-a vândut participaţia de 14,99%.

Analiza Prime nu presupune o recomandare de invsetiţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *