Prima afacere cu statistici de energie verde: Luxemburgul cumpără statistica Lituaniei

0

Lituania și Luxemburg au devenit primele state membre ale UE care au convenit joi (26 octombrie) asupra transferului de date privind energia din surse regenerabile, ceea ce înseamnă că, în prezent, Marele Ducat își va atinge, probabil, ținta de energie verde pentru 2020. Estonia speră să negocieze o afacere similară pentru a-și putea finanța proiectele din domeniul energiei eoliene.

În 2015, Lituania și-a atins obiectivul de energie regenerabilă stabilit pentru 2020, de 23%, iar energiile regenerabile acum dețin cel puțin o cotă de 25,75% din mixul energetic al statului baltic. În schimb, Luxemburg nu și-a atins încă obiectivul de 11%, având doar 5%.

Directiva UE privind energia din surse regenerabile (RED) le permite statelor membre să opteze pentru acorduri de transfer statistic, în cadrul cărora o anumită cantitate de energie regenerabilă poate fi transferată din cărțile unei țări în alte țări.

Lituania și Luxemburg sunt primele care profită de acest mecanism, iar Marele Ducat dezvăluie în ultimul său raport energetic că intenționează să exploateze aceste acorduri pentru a-și atinge obiectivul și pentru a ajuta UE să atingă obiectivul său de 20%, până în 2020.

Directiva RED este în prezent revizuită și este de așteptat ca mecanismul de cooperare să fie păstrat în versiunea nouă, deoarece permite statelor membre o mai mare flexibilitate în atingerea obiectivelor.

Ea promovează o formă de solidaritate în care țările cu surse de energie regenerabile mai abundente și mai ieftine pot alege să ajute statele membre care dispun de resurse mai puține.

Mecanismul nu implică transferul real al energiei generate dintr-o țară în alta, în schimb, cele două părți sunt de acord să transfere numai date statistice.

Directorul General pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a salutat “acordul esențial” dintre Lituania și Luxemburg, invitând alte state membre să facă acest lucru, în special pentru țintele privind energia regenerabilă din 2030, potrivit Euractiv.com.

Acordul a fost semnat joi în cadrul unei ceremonii la Vilnius, la care au participat președintele lituanian Dalia Grybauskaite și Marele Duce al Luxemburgului, Henri.

Ministrul lituanian al energiei, Žygimantas Vaičiūnas, a salutat acțiunea drept “unul dintre evenimentele de importanță istorică pentru întreaga UE” și un “succes bilateral practic”.

Vilnius a fost de acord să transfere o parte din excedentul său regenerabil între 2018-2020 către Luxemburg – un minim de 700GWh, pentru care Lituania se așteaptă să obțină un profit de aproximativ 10 milioane de euro. Acești bani au fost deja alocați pentru alte proiecte și cercetare în domeniul energiei regenerabile.

Parlamentarul european de Luxemburg, Claude Turmes (Greens/ EFA), a salutat cele două state membre pentru a profita la maxim de ceea ce este posibil în temeiul legislației UE, avertizând țările care nu sunt pe urmele că nu există nici o scuză pentru nerespectarea țintelor.

Directorul executiv al WindEurope, Giles Dickson, a fost, de asemenea, entuziasmat de această înțelegere și speră că veniturile generate de transfer vor fi reinvestite în energia eoliană, adăugând la capacitatea actuală a Lituaniei încă 500 MW.

Share.

Lasă un comentariu