Acasă » Electricitate » Prețul spot al energiei electrice rămâne sub semnul volatilității crescute

Prețul spot al energiei electrice rămâne sub semnul volatilității crescute

25 august 2017
Electricitate
energynomics

Prețul energiei pe piața spot a bursei OPCOM continuă să fie extrem de volatil în această perioadă, cotațiile pentru ziua de vineri fiind mai mari cu aproape 30% decât cele de joi, conform datelor publicate pe site-ul operatorului pieței.

Astfel, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de vineri, 25 august, este 376 de lei pe MWh, după ce, joi, cotațiile medii au fost de 296 de lei pe MWh. Prețurile de acum din piață sunt de peste trei ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Spre exemplu, pentru ziua de 24 august 2016, prețul mediu pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot) a fost de 109 lei pe MWh, conform Agerpres.

Joi la ora 14:50 producția de energie în hidrocentrale ocupa primul loc, acoperind 29,78% din total, cu 1.927 MW. Pe locul doi se află cărbunele, cu 1.862 MW, care acoperă 28,77% din total. Producția de energie regenerabilă este compusă din fotovoltaice — 764 MW, adică 11,81% din total, și de eoliene — 147 MW sau 2,27% din total. De menționat este și faptul că joi dimineață a fost deconectată una dintre cele două unități de la Cernavodă, astfel că energia nucleară, care este una dintre cele mai ieftine, asigură doar 10,32%, față de circa 20% în mod normal.

Prețul energiei în România rămâne cel mai mare din regiune, similar cu cel din Ungaria. Deși pe unele intervale orare prețurile din cele patru țări cuplate (România, Ungaria, Slovacia și Cehia) sunt similare, în anumite perioade ale zilei cotațiile în România și Ungaria sunt considerabil mai mari. Spre exemplu, în intervalul 17, în România și Ungaria energia costă 109 euro pe MWh, iar, în Slovacia și Cehia, 37 euro, respectiv 36 de euro.

Autoritățile din sectorul energetic spun că monitorizează situația. “Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuții atât cu ANRE, cât și cu Consiliul Concurenței, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurență sau neconcurență. Am cerut domnului Havrileț (președintele ANRE — n.r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luăm. Am avut discuții cu directorul OPCOM și am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar prețurile și anomaliile din prețuri”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la începutul acestei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *