Prețul petrolului revine aproape de maximul ultimelor 4 luni, după atacurile din Arabia Saudită

0

Cotațiile futures ale petrolului ale referinței americane WTI au închis ziua de luni la cota 62,5 dolari pe baril, în apropiere de maximul zilei și al ultimelor patru luni. Creșterea la nivelul zilei a fost cea mai semnificativă din perioada războaielor din Irak și s-a petrecut ca urmare a unor evenimente asemănătoare.

Atacurile cu drone au afectat sâmbătă o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq și exploatarea Khurais, din apropiere, provocând pierderea unei producții de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producția de petrol a regatului saudit. Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, și a condus la dispariția din ofertă a circa 5% din producția zilnică mondială.

Cotațiile futures ale petrolului Brent, de referință pe piața europeană, au crescut cu 12 dolari pe baril pe piața din Londra la deschiderea ședinței de tranzacționare de luni, în apropiere de 68 de dolari pe baril. Ședința de tranzacționare de marți s-a deschis cu cotații de circa 67,45 dolari pe baril.

Share.

Lasă un comentariu