Prețul certificatelor de carbon crește cu încă 3,7% până la nivelul – record de 35 de euro

0

Bogdan Tudorache

Certificatele UE de carbon au atins joi un nou preț-record de aproape 35 de euro, pe fondul creșterior înregistrate pe burse și piețele energiei.

Astfel, prețul certificatelor de carbon a atins aproape 34,65 euro pe tonă, iar analiștii se așteaptă la o creștere chiar mai mare a prețului pe parcursul anului, potrivit Carbonexpert.

Prețul certificatelor atinsese luni, 4 ianuarie, un nivel-record de 34,25 euro/t, conform S&P Global, pentru contractele cu livrare în decembrie 2021, pe fondul lipsei ofertelor noi până la reluarea vânzărilor zilnice, care va avea loc pe 29 ianuarie, stimulând astfel tranzacțiile de pe piețele secundare.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) este principala politică a UE în domeniul combaterii schimbărilor climatice, fiind totodată și cel mai mare sistem din lume de plafonare și comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru emisiile totale generate de sectoarele industriale cu un nivel ridicat de emisii s‑a introdus o limită, sau plafon, care se reduce în timp. Plafonul restricționează emisiile a peste 11.000 de instalații mari consumatoare de energie din întreaga UE, acoperind aproximativ jumătate din volumul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste instalații primesc certificate de emisii sau le cumpără la licitații, dar pot să le și comercializeze, în funcție de propriile nevoi. Fiecare certificat reprezintă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon (CO2) echivalent. În fiecare an, instalațiile trebuie să restituie un număr de certificate egal cu cantitatea de dioxid de carbon echivalent (CO2e) emisă.

Share.

Lasă un comentariu