Acasă » Electricitate » Premierul Cioloș, interpelat cu privire la riscul transferului CNCAN de la Guvern la Ministerul Mediului

Premierul Cioloș, interpelat cu privire la riscul transferului CNCAN de la Guvern la Ministerul Mediului

29 aprilie 2016
Electricitate
energynomics

Senatorul Șerban Valeca, expert recunoscut în energie nucleară și președinte al Consiliului Științific al Institututul de Cercetări Nucleare Pitești, a adresat pe 25 aprilie o interpelare premierul României, Dacian Cioloș, cu privire la transferarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Mediului.

Totodată, subfinanțarea continuă a CNCAN este un subiect de îngrijorare pentru senatorul Șerban Valeca. Parlamentarul solicită premierului un răspuns în scris.

Interpelarea senatorului Șerban Valeca, circumscripția nr. 3, Argeș

Domnule prim-ministru,

Specialiști de prestigiu din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), profund îngrijorați de soarta instituției în care își desfășoară activitatea, solicită explicații în legătură cu unele informații vehiculate în mass-media, potrivit cărora, Guvernul pregătește emiterea unei ordonanțe prin care coordonarea CNCAN ar urma să fie transferată din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în contradicție flagrantă cu normele și recomandările pe acest palier ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena.

Ca specialist în domeniu, dar și în calitate de senator în Parlamentul României, doresc respectuos să atrag atenția, domnule prim-ministru, că un eventual demers în acest sens din partea Guvernului ar afecta grav atât independența CNCAN, cât și alte condiții formale de recunoaștere impuse de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Subliniez ca CNCAN este unicul organism la nivel național cu atribuții de autorizare, reglementare și control în domeniul nuclear, precum și faptul că această structură deține competențe legate nu numai de securitatea nucleară și protecția radiologică a populației, lucrătorilor și mediului, ci și prerogative pe linie de siguranță națională.

Doresc, în același timp, să trag un semnal de alarmă asupra stării de subfinanțare cronică în care CNCAN a fost obligată să-și desfășoare activitatea, în ultimii ani, în contradicție cu importanța și rolul activităților reglementate de această instituție la nivel național. Menționez, în context, că obligațiile și responsabilitățile specialiștilor CNCAN sunt deosebit de complexe, necesitând un efort permanent de actualizare, aprofundare și conectare la informațiile și noutățile ce se înregistrează zi de zi în acest sector, fapt care reclamă, în mod evident, o salarizare corespunzătoare, inclusiv din rațiuni care țin de stabilizarea și stimularea specialiștilor noștri de a rămâne în țară.

Stimate domnule prim-ministru, având în vedere importanța deosebită a activităților desfășurate sub auspiciile CNCAN, în calitate de unică instituție națională de reglementare și control al activităților nucleare, bucurându-se de un prestigiu binemeritat și pe plan internațional, consider că orice modificare a actualului cadru legislativ și organizațional pe acest palier trebuie să ia în considerare, cu necesitate, consultarea specialiștilor noștri în domeniu, inclusiv din considerente legate de respectarea legislației românești, europene și internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *