Pregătirile Ucrainei pentru terminarea tranzitului gazelor naturale rusești începând cu 2020, amenințate de scăderea producției proprii

0

Ucraina se pregătește pentru terminarea completă a tranzitului de gaze rusești de la începutul anului 2020, deși pregătirile sunt puse în pericol de declinul semnificativ al producției proprii de gaze, în special al subsidiarei Naftogaz, Ukrgazvydobuvannia, a spus directorul executiv al societății Naftogaz, Yuriy Vitrenko, potrivit Interfax.

“Dacă vom compara producția zilnică medie realizată în decembrie 2018 cu datele pentru luna iunie 2019, scăderea producției zilnice de gaze la Ukrgazvydobuvannia este deja de 9,2%, iar primele zile ale lunii iulie arată tendințe și mai amenințătoare”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul Naftogaz a declarat că firma de stat este obligată să amâne terminarea tranzitului prin Ucraina și după 2019. Vitrenko a reamintit că poziția lui Naftogaz rămâne aceeași: compania continuă să se lupte pentru păstrarea tranzitului gazului rusesc după 2019, iar pentru aceasta va avea nevoie de ajutorul partenerilor internaționali, în special implicarea Comisiei Europene în negocierile de tranzit cu Gazprom.

“Am salutat și continuăm să salutăm participarea Comisiei Europene și a guvernului ucrainean la aceste negocieri. Nu credem că această problemă poate fi rezolvată exclusiv la nivelul relațiilor dintre Gazprom și Naftogaz, deoarece este de mult timp evident că poziția Gazprom privind încheierea tranzitului prin Ucraina se datorează tocmai factorilor politici, și nu economici “, a spus directorul executiv al Naftogaz.

Share.

Lasă un comentariu