Portugalia: Energia regenerabilă a acoperit integral consumul, în luna martie

0

Potrivit noilor statistici publicate la începutul acestei luni, producția de energie regenerabilă din Portugalia din luna martie a depășit consumul de energie electrică al țării, înregistrând un nivel record al ultimilor 40 de ani. La începutul acestei luni, Asociația portugheză pentru energii regenerabile, APREN, alături de Sustainable Earth System Association (ZERO), au retransmis datele calculate de operatorul sistemului de transport Redes Energéticas Nacionais (REN).

Electricitatea din surse regenerabile a ajuns, astfel, la 4.467 gigawați-oră (GWh) pentru această lună, sau 103,6% din consum, potrivit Cleantechnica.

Chiar dacă energia din surse regenerabile nu a fost produsă constant în cursul lunii martie – și centralele electrice termice sau pe combustibili fosili, sau importurile au fost utilizate pentru a completa uneori necesarul energetic, aceste perioade au fost compensate pe deplin de generarea de energie din surse regenerabile prin alternanță.

Concret, furnizarea de energie din surse regenerabile a reprezentat o cotă zilnică minimă de 86% pe 7 martie și un maxim de 143% pe 11 martie. Hidroelectricitatea și energia eoliană au reprezentat partea cea mai importantă a producției de energie regenerabilă, cu 55%, și, respectiv, 42%.

Un alt aspect pozitiv al lunii martie a fost rolul pe care energia din surse regenerabile l-a avut în scăderea prețului mediu zilnic al pieței en gros de energie electrică, care a ajuns la 39,75 euro pe megawatt-oră (MWh), în scădere față de nivelul de 43,94 euro / MWh înregistraty în urmă cu un an.

Share.

Lasă un comentariu