Popa (OMV Petrom): România va ajunge să importe 40% din gaze în 2030, fără resursele din Marea Neagră

0

România va ajunge să importe 40% din necesarul de gaze în anul 2030, dacă nu vor fi extrase gazele din Marea Neagră, a declarat, joi, Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom.

“România este printre puţinele ţări cu astfel de resurse, care sunt esenţiale pentru relansarea economiei. Gazul este un combustibil de tranziţie, necesar pentru România pentru conformarea la Green Deal. Acum, probabil mai mult decât oricând, avem nevoie de această deblocare. Dacă vrem să fim un pic mai concreţi: ce înseamnă deblocarea sau de ce avem nevoie de deblocare, concret, este vorba despre modificarea Legii offshore, pentru a face ca regimul fiscal din România să fie competitiv, stabil şi predictibil. Pentru că aceste investiţii sunt majore, pe termen lung, şi avem nevoie de acest cadru pentru că noi ne asumăm celelalte riscuri, tehnice şi de piaţă”, a spus Popa, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, al doilea element de care au nevoie investitorii este existenţa unei pieţe libere.

“Dacă resursele din Marea Neagră vor rămâne sub pământ, acest lucru înseamnă că vom avea importuri ce pot atinge 40% în anul 2030, conform estimărilor Transgaz. Sau, dacă le deblocăm astăzi, putem ajunge independenţi, putem dezvolta alte industrii, putem exporta dacă avem prea mult. Depinde doar de noi. Industria, din punctul de vedere al lichidităţii, suntem pregătiţi să investim, dar avem nevoie de acest modificări legislative”, a subliniat reprezentanta companiei petroliere.

Share.

Lasă un comentariu