Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Polonia dă undă verde explorării gazelor de şist

Polonia dă undă verde explorării gazelor de şist

17 septembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Polonia are în prezent 65 de sonde şi puţuri de şist, mai mult decât orice altă țară europeană. Marea Britanie, un alt stat membru UE cu planuri de a dezvolta această resursă, are doar câteva sonde.

Polonia intenționează să construiască alte 50 de noi sonde de șist la fiecare 12 luni, în următorii câțiva ani, dar în prezent accentul se pune mai mult pe explorare mult de exploatare, conform Euractiv.com. Polonia a acordat 82 de concesiuni pentru prospectarea hidrocarburilor neconvenționale, 72 din acestea fiind legate de gazele de șist.

Oficialii au prezentat Euractiv proiecte ambiţioase. Printre companiile care au câștigat concesiuni se numără Chevron, PGNIG S.A., Polski Koncern Naftowy Orlen S.A., Grupa Lotos S.A., Petrolinvest S.A., Winsent Oil & Gas Plc, San Leon Energy Plc, LNG Energy LTD, ConocoPhilps B.V., Moorfoot Trading Limited, Cuadrilla Resources Limited, BNK Petroleum, BNK Poland Holdings B.V., Kaynes Capital S.a.r.l., Mac Oil Spa, Basgas Pty Ltd.

Respectarea standardelor de mediu

Oficialii insista că Varșovia se angajează să respecte standardele juridice și de mediu ale UE în dezvoltarea gazelor de șist. Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări privind gazele de șist pe 22 ianuarie.

„Suntem foarte devotați aplicării acestor recomandări, vom face destul ceea ce putem pentru a aplica aceste recomandări în cea mai mare măsură”, a declarat un expert polonez.

Polonia a acordat 82 de concesiuni pentru prospectarea hidrocarburilor neconvenționale

El a spus că toate cele 65 de puțuri de explorare au fost monitorizate și că nu a existat nici o dovadă a vreunei contaminări a solului sau de poluare. Punctul de vedere polonez este că nu există o soluţie unitară de tip „one-size-fits-all” a UE, deoarece caracteristicile puțurilor variază semnificativ. Experţii susţin că trebuie luate în considerare condițiile specifice regiunilor.

Polonia a modificat legile sale geologice și miniere pentru a reflecta recomandările UE. Noua legislație privind acordarea de concesiuni, performanța de concesiune și consolidarea puterii supraveghetorului pieţei au fost adoptate în câteva luni, mai repede decât de obicei.

UE a rămas în urmă în domeniul cercetării gazelor de șist pentru că nu există prea multe site-uri de gaze de șist. Varșovia, conform relatărilor, pune presiune asupra Comisiei Europene pentru a întocmi un raport bazat pe mai multe site-uri cu privire la fiecare aspect de mediu şi la prospectarea gazelor de șist.

73% din cetățenii polonezi sunt în favoarea gazelor de șist

Acest raport este de așteptat să fie gata până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2015.

În Polonia au fost efectuate mai multe campanii de informare publică despre gazele de șist. Sondajele de opinie din 2013 au arătat că 73% din cetățenii polonezi sunt în favoarea gazelor de șist, o cifră foarte mare comparativ cu cele internaționale.

Polonia, de asemenea, insistă asupra faptului că legislația UE nu ar trebui să pună piedici inutile companiilor energetice.

Totodată, întrebat despre o hotărâre recentă a Curții Europene de Justiție care ar putea pune sub semnul întrebării legalitatea licențelor de gaze de șist emise de Varșovia fără licitații deschise, un expert a explicat că problema a fost soluționată în noua lege a mineritului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *