POIM: 29 proiecte pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, în evaluare

0

Până în prezent, în cadrul apelului POIM, au fost depuse 29 proiecte în valoare de 1,16 miliarde lei prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale. Proiectele sunt în proces de evaluare (etapa de verificare administrativă și a eligibilității).

Depunerea proiectelor în cadrul acestui apel are loc în două sesiuni: prima a avut loc în perioada 17 august – 17 octombrie 2020, iar cea de a doua se desfășoară până pe 17 decembrie 2020. Apelul POIM, cu o valoare de 235 milioane euro (peste 1 miliard lei), a fost lansat în contextul în care doar circa 30% din gospodăriile din România sunt conectate la rețeaua de gaze, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat de presă.

Totodată, apelul reprezintă un prim pas în implementarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, aprobat prin OUG nr. 128/2020. Finanțarea Programului din fonduri europene va continua și în viitoarea perioadă de programare, în care va beneficia de o alocare de 800 milioane euro. Astfel suma totală alocată pentru implementarea acestui program ajunge la 1 miliard euro, sumă ce va contribui la recuperarea decalajelor de dezvoltare în raport cu celelalte state din UE.

Share.

Lasă un comentariu