Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc

0

Potrivit unei analize S&P Global Platts, noul gazoduct Ungheni-Chișinău va întări poziția de negociere a Republicii Moldova în raport cu gigantul rus Gazprom și nu va reprezenta o alternativă la gazul furnizat de Rusia, conform Profit.ro.

Prin gazoduct va fi transportat, dacă va fi nevoie, gazul necesar echilibrării consumului moldovenilor din partea de vest a Nistrului.

Analiza Platts confirmă că marile câștigătoare ale construcției gazoductului cu o capacitate, pe hârtie deocamdată doar, de 1,5 miliarde mc/an “achitat” de statul român, sunt autoritățile de la Chișinău. Potrivit datelor Transgaz și ENTSOG, de la 1 august capacitatea de transport prin punctul Ungheni în direcția Republicii Moldova s-a majorat de la 43 milioane mc/an la aproximativ 550 de milioane mc/an, o treime din capacitatea totală anunțată de autorități.

“Rămâne de văzut dacă va curge vreodată gaz la un volum apropiat de capacitatea gazoductului. El însă oferă Republicii Moldova o alternativă fizică la gazul rusesc, ceea ce este un atu pe care Chișinăul îl va folosi în negocierile de preț viitoare cu Gazprom”, remarcă Platts, citând analiști din domeniu.

Share.

Lasă un comentariu