Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Planul de reorganizare a Oltchim, propus creditorilor în februarie

Planul de reorganizare a Oltchim, propus creditorilor în februarie

8 ianuarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Planul de reorganizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi prezentat în februarie de cei doi administratori judiciari ai unității chimice, RomInsolv și BDO Business Restructuring, titrează Mediafax. Până în martie planul ar trebui aprobat, acțiunea eliminând dintre opțiuni falimentul. Planul a fost deja adus la cunoștința ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose.

Calendarul de reorganizare prevede definitivarea tabelului creanțelor în 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare în 30 de zile de la această dată și aprobarea acestuia cel mai târziu în 7 martie, arată instituția menționată. „Evoluția financiară din ultimul an ne arată că există premize pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societătii, iar ipoteza falimentului este exclusă”, a afirmat ministrul Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Conform administratorilor judiciari, cifra de afaceri Oltchim a crescut de la intrarea în insolvenţă, în februarie 2013, de la 5,4 milioane de euro pe lună la 16 milioane de euro pe lună. În octombrie și noiembrie 2014 a fost înregistrat și profit brut din exploatare, calculat cumulat la 580.000 de euro, mai scrie Mediafax. Cei peste 2.200 de angajați își primesc salariile regulat, mai puțin restanțele salariale înainte de intrarea în insolvență, menționează administratorii judiciari.

Într-o întâlnire cu șeful Ministerului Economiei, o delegație a Sindicatului Liber Oltchim, condusă de Mihai Diculoiu și Achile Duțu — președintele Federației Sindicatelor din Chimie și Petrochimie, a cerut verificarea muncii administratorilor judiciari, fiind nemulțumită de faptul că Oltchim încă merge pe pierdere.

Sindicaliștii au mai solicitat și semnarea cu Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, a unui protocol de informare și consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, notează Agerpres. Ministrul Mihai Tudose a militat și ca achitarea salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizați din combinat să fie o prioritate pentru managementul combinatului.

Oltchim, companie aflată de doi ani în insolvență, are datorii de 700 milioane de euro. Niciunul dintre investitorii care s-au arătat interesați de preluarea Oltchim nu a depus ofertă până la termenul limită de 12 decembrie. Soarta combinatului se va decide în 10 martie 2015, când Comitetul Creditorilor va supune la vot planul de reorganizare. Oltchim nu va mai fi propus pentru privatizare cât timp durează reorganizarea.

„Nu s-a prezent nimeni, nici chinezii, nici turcii, nici Vuza, nici SIF 3.(…) Noi elaborăm acum planul de reorganizare, care va fi votat de Comitetul Creditorilor în 10 martie 2015, în perioada de până atunci urmând să se înființeze și SPV-ul Oltchim”, a declarat pe 12 decembrie 2014, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, citat de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *