Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Piaţa gazelor se va liberaliza complet abia la 31 decembrie 2015 – ANRE

Piaţa gazelor se va liberaliza complet abia la 31 decembrie 2015 – ANRE

26 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Piaţa gazelor pentru consumatorii industriali nu se va liberaliza în totalitate pentru sectorul industrial la 1 iulie 2014, ci procesul de dereglementare va dura până la 31 decembrie 2015, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

Piaţa nu se va liberaliza în totalitate pentru consumatorii industriali de la 1 iulie, ci a fost o propunere din partea Departamentului pentru Energie ca în fiecare trimestru ANRE să propună preţul gazelor pentru această categorie de consumatori, până la 1 ianuarie 2015, când această piaţă va fi liberalizată complet”, a explicat oficialul ANRE, citat de Agerpres.

În aprilie, Havrileţ declara că va propune Guvernului liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie de la 1 iulie, cu şase luni mai devreme decât prevedea calendarul de liberalizare agreat în 2012 cu FMI.

“Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului”, spunea Havrileţ, la finele lunii aprilie.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

Gazele se vor scumpi cu 2,5% pentru populație și cu 1,5% pentru firme, de la 1 iulie

Havrileţ a declarat că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.

“Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Havrileţ.

Preţul gazelor de producţie internă nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.

El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor stabilit în 2012, preţul pentru populaţie ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condiţiilor din piaţă.

“Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preţ pentru gazele livrate populaţiei nu va fi mai mare de 7-8%”, a adăugat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *