Acasă » Electricitate » Piața de energie are nevoie de noi mecanisme și de flexibilizarea integrării în rețea (EBC, 9 oct)

Piața de energie are nevoie de noi mecanisme și de flexibilizarea integrării în rețea (EBC, 9 oct)

28 octombrie 2019
Distribuţie
energynomics

Furnizori, reglementatori, producători de energie din surse regenerabile, finanțiști, alături de companii de servicii și echipamente s-au reunit pe 9 octombrie pentru ultima întâlnire informală din acest an sub titulatura Energy Breakfast Club. Pentru a garanta securitate livrărilor, Piața de energie are nevoie de noi mecanisme financiare și de flexibilizarea integrării în rețea a noilor producători. Conferința ”Utilități – dincoace de orizont” s-a concentrat pe urgențele momentului și tendințele de adâncime care se fac deja simțite în România – teme care au animat un dialog de calitate la care au participat circa 40 de specialiști.

Operatorii de rețea trebuie să facă posibil ca noile propuneri ale Pachetului IV pentru Energie al Uniunii Europene să fie fezabile, a spus Maria Mânicuță, director general în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. În primul rând este vorba de măsuri pentru creșterea gradului de digitalizare a rețelelor de transport și distribuție, răspândirea la scală largă a contoarelor inteligente și o rețea mai prietenoasă pentru consumatorii activi. La rândul său, operatorul de transport trebuie să asigure un nou model de piață și să sprijine apariția agregatorilor, a mai oficialul ANRE.

Raportul ANRE privind calitatea serviciilor de sistem relevă nevoia de investiții

Maria Mânicuță a prezentat concluziile raportului ANRE pentru anul 2018, potrivit căruia pierderile din rețeaua de transport se cifrează în jurul valorii de 2%. Pierderile cresc odată cu importul, a observat Maria Mânicuță. A fost o fluctuație redusă, de la 2,4%-2,47%, în perioada 2014-2018; în anul 2017, când importurile de energie au fost mai mici, înregistrându-se un minim al pierderilor, de 2,17%.

DESCARCĂ PREZENTAREA MARIEI MÂNICUȚĂ

Pierderile din rețeaua de transport depind de modul de circulație al puterilor și de importuri. ”Cu cât plimbăm mai mult energia prin rețeaua de transport, pierderile cresc. Astfel explică Transelectrica creșterea pierderilor din 2018 și probabil și în acest an vom înregistra un fenomen similar, odată cu creșterea importurilor”.

Mihai Dârzan, Ringhel: Digitalizarea va schimba sistemul energetic în moduri pe care nici nu ni le putem imagina

Companiile de utilități sunt supuse continuu procesului de adaptare, a subliniat Mihai Dârzan, director general Ringhel. În piață apar noi necesități, cu o periodicitate trimestrială sau lunară, apar reglementări noi și tipuri noi de concepte, precum tranzacționarea prin blockchain.

”Soluția este digitalizarea, care nu este o acțiune singulară, ci mai degrabă un proces, un mod de a gândi și acționa. Este un proces pe o perioadă mai mare de timp, care necesită un efort susținut din partea participanților. El prezintă și beneficii mari: colectarea și integrarea datelor din surse interne și externe, pentru a crește transparența proceselor și raportarea facilă atât intern cât și către reglementator.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI DÂRZAN

Mihai Dârzan a insistat asupra a două elemente importante. Primul este crearea unui data hub care să faciliteze comunicarea între toți actori participanți la piață. Al doilea are legătură cu procesul de raportare: „Raportările trebuie regândite, pentru a nu mai fi necesară solicitarea ad-hoc a informațiilor, ci accesul la informații centralizate, altfel structurate”, a spus el. Digitalizarea oferă posibilitatea de a reacționa rapid la mișcările pieței având date agregate și actualizate, precum și posibilitatea de a interacționa cu clienții rapid, sigur și facil, pentru a le oferi date și servicii corecte. ”De cele mai multe ori, digitalizarea nu este un proces facil, necesită alocarea de resurse tehnice și de business de ambele părți. Trebuie parcurse foarte multe etape de documentare și analiză. Din 2014 am participat la foarte multe implementări la clienți și am constatat că piedicile cele mai mari includ lipsa de documentare și de analiză”, susține el.

Bădiță, Photon Energy: Așteptăm al doilea val de creștere a regenerabilelor în România

Photon Energy a fost înființată în Olanda și operează pe piețele din Cehia, Ungaria, Slovacia și România prin intermediul birourilor locale, coordonate de la biroul regional din Praga. Are operațiuni în Australia și Peru, și este listată pe bursele din Varșovia și Praga, susține Lauru Bădiță, Country Manager O&M România Photon Energy. Compania este activă în peste 10 țări de pe glob și oferă servicii complete, de la design, EPC, construcție, la operare și mentenanță a parcurilor fotovoltaice, a spus Bădiță.

”În Australia avem proiecte mari, de peste 100 de MW, suntem prezenți pe această piață din 2010. În Peru avem proiecte de decontaminare a apelor folosind energia solară. În Cehia, Ungaria, Slovacia și Australia avem proiecte PV proprii, iar în România deocamdată oferim servicii de mentenanță. Așteptăm cu mare interes, însă, al doilea val de regenerabile din România, finanțate fie prin contractele bilaterale pe termen lung (PPA – power purchase agreement), fie printr-o altă formă. Avem instalatori înregistrați în programul AFM și avem parteneri bancabili alături de noi în acest demers”, a spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

Compania a dezvoltat o platformă software de control complet al parcurilor fotovoltaice – Photon Energy One. ”Este o soluție completă atât pe zona hardware, cât și software, și este destinată investitorilor și dezvoltatorilor. Inclusiv băncile pot avea acces la soluție, pentru a monitoriza producția și veniturile”, a mai spus el. Dispeceratul activ poate rezolva rapid orice situație apărută în operare sau în rețea, a explicat Jan Czerny, reprezentant al Photon Energy Praga, prezentând soluțiile companiei.

Livioara Șujdea, Electrica Distribuție: Avem nevoie de flexibilitate

Lumea s-a schimbat deja, și dincolo de toate strategiile mari, în contextul actual, noile provocări pun presiune pe toate acțiunile existente. ”Schimbarea vine peste noi, fie că suntem pregătiți sau nu. Trebuie să fim pregătiți pentru o altfel de realitate, fie că vrem sau nu. Vorbim despre progresul tehnologic, despre revoluția în digitalizare, despre un nou pachet legislativ care trebuie adoptat la nivelul țărilor membre, câteodată cu o viteză care ne creează noi provocări. Rețelele trebuie să funcționeze în condiții de siguranță, cu o mai mare flexibilitate și la un nivel de calitate mult crescut”, a spus Livioara Șujdea, Director Executiv Distribuție Electrica.

”Suntem în primul an al celei de-a patra perioade de reglementare. Pentru operatorii de distribuție, asta înseamnă în primul rând un cadru metodologic semnificativ schimbat față de perioada a treia de reglementare, de performanță al serviciului de distribuție, cu noi ținte și cu niște constrângeri care pentru operatorii de distribuție practic înseamnă o schimbare de paradigmă”, a spus Șujdea.

Provocările legate de racordarea la rețea a regenerabilelor sunt deopotrivă de natură tehnică, din perspectiva standardizării soluțiilor de racordare, dar țin de politicile și reglementările care ar trebui să aducă claritate atât din perspectiva tehnică, cât și a mecanismelor de tranzacționare. ”Atât operatorii de distribuție, cât și cei de transport se confruntă cu probleme legate de legarea la rețea a surselor regenerabile, încearcă să se adapteze tendințelor privind digitalizarea, încearcă să găsească oportunități de finanțare și de accelerare a adoptării unor rețele care să faciliteze tranziția către rețele inteligente”, a mai spus Șujdea. Cum putem ține cont de toate aceste lucruri, pentru a avea și o abordare echilibrată și rezultate? “Nivelul investițiilor, pentru fiecare operator în parte, depinde de cadrul de reglementare, de nivelul de rentabilitate și de toți indicatorii de rezultat, pentru care s-au stabilit ținte serioase pentru perioada a patra de reglementare”.

Grupul Electrica și-a asumat continuarea investițiilor într-un mod ambițios, a reamintit Șujdea. “Ne-am asumat un procent semnificativ mai mare decât cel impus de reglementări, pentru a face față tuturor acestor provocări”.

Eaton militează pentru eliminarea hexaflorurii de sulf (SF6)

Un kilogram de hexaflorură de sulf (SF6) este echivalent cu 23.000 de kilograme de CO2, în ceea ce privește impactul asupra mediului, a avertizat Iordan Mincă, Sales Director Utilities, EMEA Region, în cadrul Eaton.

El a subliniat că Eaton acționează deja pentru trecerea de la utilizarea hexaflorurii de sulf în echipamente, la folosirea de gaze prietenoase mai cu mediul. ”Conform protocolului de la Kyoto, SF6 este unul din cele mai nocive gaze, fiind cotat cu un indicator GWP (global warming potential – potențial de încălzire globală) de 23.000/100 ani. SF6 durează în mediu 3.200 de ani, iar industria energetică este responsabilă pentru 80% din emisiile de SF6 în atmosferă. S-a stabilit un plan pentru eliminarea acestor gaze, iar în anul 2020 va fi făcută de către CE o nouă analiză în Europa, prin care se va determina existența în piață a unor tehnologii capabile să înlocuiască acest gaz. Eaton, cât și alți producători, dispune de astfel de echipamente și este momentul să determinăm o schimbare”, a spus Mincă.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI IORDAN MINCĂ

SF6 a fost folosit în mai multe aplicații, de la construcția de pantofi sport la păstrarea etanșeității în diverse echipamente și sisteme. În prezent, însă, principala sa utilizare a rămas legiferată pentru echipamentele de comutație electrică. Echipamentele cu comutație în SF6 au un cost semnificativ pe întreagă durata de viață, considerând costul de utilizare cât și cel de reciclare. Aceste costuri vor crește pe măsură ce cererea pentru energie și echipamente electrice va crește. Astăzi tehnologia fără gaz SF6 are un cost de investiție mai mare în medie cu 20%, însă costul de operare pe întreaga durata de viață a echipamentului este semnificativ mai mic.

Eaton este prezentă în România prin biroul de reprezentanță concentrat pe segmentul de electricitate, dar și prin unități de producție din nord-estul țării, unde angajează peste 2.000 de oameni.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: BCR România, Control Point powered by Valmet, Eaton Electric, Photon Energy, Ridgid – Emerson, Ringhel, Stratum Enclosures, Tinmar.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum: ABB România, Almaj Iordache SCA, Ambasada Franței, Ambasada Republicii Federale Germania, ANRE, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică, BCR, Bioterpena System, CEZ Romania, Compania Municipală Energetica București SA, Eaton Electric, Eco Solution, EFdeN, Electrica Distribuție, Elektra Renewable Support, EnergoBit, General Investigation, ING România, MGM Energo Electro Systems, MVM Energy, OMV Petrom, Photon Energy, Politehnica București, Revista Electricianul, Ringhel, Schweighofer, Talent Reserve, Tinmar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *