Photon Energy și Lerta încheie un parteneriat strategic pentru extinderea activităților în Ungaria și România

0

Photon Energy N.V. a anunțat încheierea unui parteneriat strategic cu Lerta, o companie poloneză de energie de nouă generație. Parteneriatul este menit să dezvolte afacerile Lerta pe piața din Polonia și să extindă activitățile din Ungaria și România, două dintre piețele cheie ale Photon Energy. Parte a acestui efort, Photon Energy a condus cu succes cea de-a doua rundă de finanțare prin capitaluri proprii a lui Lerta, cu o investiție de 4 milioane de zloți pentru o participație de 12%, contribuind la majorare un totală de 7,5 milioane de zloți. Fondul ValueTech Seed a participat, de asemenea, la această rundă de finanțare, împreună cu alți investitori existenți.

Deja prezentă în România, Photon Energy N.V. este o companie de energie regenerabilă cu sediul la Amsterdam, care oferă energie solară și soluții de apă curată în întreaga lume.

Fondurile atrase vor fi alocate dezvoltării centralei virtuale Lerta din Polonia și lansării operațiunilor pe noi piețe din regiunea Europei centrale și de est (CEE), unde compania va colabora îndeaproape cu Photon Energy. „Suntem foarte încântați de investițiile noastre și de parteneriatul strategic cu Lerta. Acesta vine într-un moment în care centralele fotovoltaice au devenit surse de energie competitive pe piață în toată regiunea CEE ”, a declarat Georg Hotar, CEO Photon Energy Group. „Capacitățile Lerta sunt de cel mai ridicat nivel într-un sector energetic aflat în schimbare rapidă și ne vor ajuta să implementăm profitabil active fotovoltaice la prețurile actuale din piața de energie electrică. Așteptăm cu nerăbdare o creștere dinamică comună, lucrând îndeaproape cu Lerta în următorii ani.”

Lerta intenționează să utilizeze capitalul obținut în principal pentru a-și construi o poziție de lider pe piața din regiunea CEE. Compania își va dezvolta echipele de aprovizionare și tranzacționare și intenționează să intre pe piața maghiară, unde își propune să profite de boom-ul fotovoltaic, de costurile ridicate de echilibrare și de poziția puternică a noului său partener Photon Energy, companie listată pe piețele reglementate ale burselor de valori din Varșovia și Praga, care se mândrește cu o experiență vastă în implementarea soluțiilor de energie solară în Europa Centrală și Australia.

“Parteneriatul strategic cu Photon Energy este cu mult mai mult decât o investiție din partea lor. Sinergiile dintre cele două companii se extind dincolo de piața poloneză și în principal în piețele unde Photon Energy este deja prezentă și în plină dezvoltare, precum Ungaria și România”, a declarat Borys Tomala, fondator și CEO al Lerta. “Vom lansa în comun noi modele de afaceri adaptate la energia 4.0 și ne vom dezvolta afacerea ca un agregator de energie distribuită. Suntem, de asemenea, foarte mândri că investitorii noștri actuali au avut din nou încredere în noi și au decis să își extindă implicarea în compania noastră.”

Lerta dezvoltă tehnologii și servicii de centrale virtuale: agregarea surselor de generare și a sarcinilor controlabile, a căror coordonare inteligentă și automată permite stabilizarea sistemelor de alimentare bazate pe surse de energie regenerabile dependente de vreme. Datorită tehnologiei bazate pe învățare automată și analiză în timp real a datelor de la unitățile aflate în cooperare, Lerta poate optimiza poziția producătorilor de energie și a utilizatorilor și poate maximiza veniturile acestora pe mai multe piețe simultan, incluzând atât piața de capacitate și piața de energie, dar și piața de echilibrare, care suferă schimbări fundamentale în întreaga UE. „În fiecare oră, sunt transferate pe platforma noastră o jumătate de milion de date unice provenind din peste 30.000 de dispozitive”, a declarat Krzysztof Drożyński, fondator și CTO al Lerta. „Folosim soluții unice, proprietare, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, pentru a maximiza veniturile și economiile pentru clienții noștri, sprijinind în același timp operatorii de rețea în stabilizarea rețelei electrice. Cu capitalul atras și cu sprijinul fondurilor europene, vom continua să lucrăm la soluții care să permită o economie cu emisii reduse de carbon.”

Foton Energy a investit deja indirect în oferta Lerta prin investiția sa în Fondul ValueTech Seed, care a condus prima rundă de finanțare a Lerta în 2018. Investiția în Fondul ValueTech Seed este cea care a adus inițial Lerta la atenția Photon Energy; discuții ample despre o aliniere strategică au convins managementul Photon Energy să conducă o a doua rundă de atragere de capital pentru Lerta, alături de Fondul ValueTech Seed, o practică destul de rară în segmentul capitalului de risc.

Share.

Lasă un comentariu