Acasă » Electricitate » Photon Energy dezvoltă proiecte solare de peste 790 MW, din care 10% în România

Photon Energy dezvoltă proiecte solare de peste 790 MW, din care 10% în România

29 ianuarie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Photon Energy dezvoltă în prezent pentru clienți proiecte solare de diverse dimensiuni însumând peste 790 MW, la nivel global, din care 77 MW în România și 96 MW în Ungaria, a spus Lauru Bădiță, Country Manager România, Photon Energy, în cadrul conferinței „Investiții pentru tranziția energetică”, organizate de Energynomics, pe 28 ianuarie.

În tranziția energetică, grupul Photon se axează pe două linii: energie curată și apă – în jurul cărora sunt dezvoltate soluțiile ce vor fi puse în practică în România și în toate țările în care grupul este prezent. Portofoliul propriu de proiecte este de circa 75 de MW în prezent și va crește la 115 MW, până în 2022.

”În zona de energie, am dezvoltat zona de portofoliu propriu, operare și mentenanță, cu peste 100 de MW instalați în ultimul an în proiecte fotovoltaice”, a mai spus Lauru Bădiță. “În cadrul Photon Water, cu ajutorul unei echipe foarte bune de specialiști, intervenim în diverse zone de tratare a apei, cu ajutorul energiei solare. Avem parteneri globali și aducem apă curată în multe locuri din lume, folosind energia solară. Ca model de business, pornim de la zona de proiecte, în care putem creiona aceste tehnologii, care se transformă în investiții pe termen lung, cu finalizarea lor prin operare și mentenanță. Am încercat să acoperim întreaga gamă a unui model de business și avem în plan să dezvoltăm proiecte de la faza de concept, până la punerea loc în funcțiune”, a spus Bădiță.

”Avem în dezvoltare proiecte de 790 de MW, din care jumătate sunt în Australia. Încercăm să utilizăm tehnologii diverse – de la proiecte de scală largă precum cele trei mari proiecte, totalizând 580 MW, în care am lucrat împreună cu Canadian Solar – și până la instalații montate pe acoperișul lanțurilor de magazine – am avut un proiect la Aldi, sau la instalații pe bază de baterii – cum este proiectul de pe insula Lord Howe”. Un alt proiect de 3 MW solar a fost dezvoltat pentru tratarea apei din Wodonga, Australia.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

”În Ungaria am reușit să instalăm 61 de proiecte, de circa 49 MW. Avem 77 de MW în dezvoltare în România și sperăm ca în 2022 să punem în funcțiune primele proiecte.”

Provocările pieței din România

Lauru Bădiță s-a referit și la provocările pe care le ridică piața din România. “Deși targetul anunțat de țara noastră pentru 2030, indică o pondere de 30,7% a regenerabilelor în mixul energetic, mai sunt câteva lucruri de făcut din punct de vedere legislativ. Mă gândesc mai întâi de toate la posibilitatea încheierii de contracte bilaterale în afara pieței centralizate. Apoi, sunt dificultăți în achiziția de teren agricol – ar trebui identificate amendamentele necesare pentru a permite dezvoltarea energiei curate în paralel cu agricultura. Opțiunea de a cumpăra terenuri în extravilan este foarte dificilă, ceea ce are un impact și asupra accesului la finanțare. Apoi, alte teme importante pentru investitori sunt accesul la rețea și costurile de racordare”, a mai spus el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *