Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Petrom a anulat vânzarea de gaze de pe Opcom; vânzările scad cu 18% la trei luni

Petrom a anulat vânzarea de gaze de pe Opcom; vânzările scad cu 18% la trei luni

23 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Tradingul pe platformele de gaze deschise în România nu merge bine pentru Petrom. Licitația programată pentru miercuri de pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) a bursei de energie OPCOM, prin care divizia de trading de gaze naturale a companiei voia să vândă 212.000 MWh de gaze prin 8 contracte de 26.500 MWh/contract, a fost anulată din lipsă de cumpărători.

Divizia de trading a mai organizat tot pentru miercuri două licitaţii de vânzare de gaze în ringul dedicat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), prin care oferă 424.000 MWh de gaze, producţie internă.

Vânzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut în primul trimestru din acest an cu 18%, la 13,47 TWh, pe fondul unei ierni blânde, arată un comunicat al grupului austriac OMV. În primele trei luni ale anului trecut, vânzările de gaze ale Petrom au totalizat 16,38 TWh.

Cererea mai scăzută de gaze şi nivelul mai redus al retragerilor din depozite au determinat scăderea marjelor de profit la Petrom şi la EconGas, divizie austriacă a OMV. Volumul vânzărilor de gaze ale EconGas a coborât cu 23% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel de grup, volumul gazului vândut şi tranzacţionat de OMV în primul trimestru a scăzut cu 2,9% faţă de perioada corespunzătoare din 2013, la 131,82 TWh, de la 135,78 TWh, pe fondul scăderii cererii. Activităţile de trading au reprezentat 71% din afacerile cu gaze.

Producţia de hidrocarburi a grupului OMV a urcat în primele trei luni ale acestui an la 311.000 barili echivalent petrol pe zi, faţă de 302.000 barili pe zi în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 277.000 barili pe zi în primul trimestru din 2013. Creşterea se datorează operaţiunilor din Norvegia, Noua Zeelandă, Libia şi Pakistan.

Producţia Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, nivel apropiat de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Marja indicativă înregistrată de OMV la operaţiunile de rafinare a urcat la 1,63 dolari pe baril, faţă de 1,16 dolari pe baril în trimestrul al patrulea al anului trecut, dar în scădere de la 3,01 dolari pe baril în primele trei luni din 2013.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *