Petrolul se ieftinește cu peste 20%; eșecul negocierilor dintre OPEC și Rusia alimentează temerile privind un război al prețurilor

0

Prețul petrolului a scăzut cu 30% în primele tranzacții ale săptămânii, după ce eșecul OPEC de a ajunge la un acord cu aliații săi cu privire la scăderea producției. Arabia Saudită a decis să scadă prețurile și este de așteptat că va crește producția; piețele interpretează aceasta situație drept începutul unui război total al prețurilor.

Cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut cu 30%, la 31,02 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din februarie 2016. Referința americană WTI a pierdut 27% până la 30 dolari pe baril, de asemenea nivelul cel mai scăzut din februarie 2016.

În apropiere de ora 11, scăderile s-au mai temperat până în apropiere de 32,6 dolari pe baril în cazul referinței WTI (-22,34%), respectiv 36,08 dolari pe baril în cazul referinței Brent (-20,30%).

“Pare să fie o abordare de tipul pământului pârjolit din partea Arabiei Saudite, în special, o încercare de a rezolva problema supraproducției cronice”, a comentat un expert citat de CNBC. „Saudiții sunt de departe producătorul cu cele mai mici costuri. Este mai complicat pentru toți ceilalți producători, în special pentru companiile care operează în zona de șisturi americane.”

Sâmbătă, Arabia Saudită a anunțat reduceri masive la prețurile de vânzare pentru luna aprilie, în condițiile în care se pregătește să își crească producția dincolo de cota de 10 milioane de barili pe zi, potrivit Reuters. Regatul saudit extrage în prezent 9,7 milioane de barili pe zi, dar are capacitatea de a urca producția până la 12,5 milioane de barili pe zi.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații din afara cartelului (Alianța OPEC+) nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea producției, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei de coronavirus (Covid-19), iar cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut vineri cu 7,30%, la 46,34 dolari. OPEC a propus o reducere a producției de țiței cu încă 1,5 milioane de barili pe zi, în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC și cele zece țări din Alianța OPEC+ dominată de Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare și nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producției de țiței cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Share.

Lasă un comentariu